Menu
שאל את הרב
print
אא

מובא בהלכות נדרים שהנודר לא לישן שלשה ימים מכים ויושן, כיון שאי אפשר בלא שינה. מה הדין בנודר נדר שלא יכול לעמוד בו בשעת הנדר, או שהתברר אחרי הנדר שלא יכול לעמוד בו. הנודר לא לחשוב על נשים, והוא לא מצליח, המחשבות שוטפות אותו בעל כורחו. העושה דיאטה ונודר לא לאכול עוגות, ולא מחזיק מעמד, כל פעם שרואה עוגה, התאוה מתגברת עליו כל כך חזק ואוכל את העוגה. ואם תאמר שאפשר לקשור אותו, או לתת לו מכות ומפחד לא יאכל, הוא לא נדר על דעת כן שיקשרו אותו ויתנו לו מכות, הוא נדר כדרך העולם שכשיראה עוגה לא יאכל.
ישנם עוד דוגמאות לכך, והשאלה היא האם נדר שאדם לא יכול לעמוד בו לפי תכונותיו לא הוי נדר. (לאנשים אחרים שכן יכולים לעמוד ברור שיהיה נדר).
אם נפסוק להלכה שנדר כזה לא הוי נדר. מה קורה בנודר לא לאכול עוגות לפעמים תאותו אינה כ"כ חזקה ויכול להתגבר, ולפעמים תאותו כ"כ חזקה ולא יכול להתגבר, האם נאמר אין נדר למחצה, והנדר לא חל, ומותר לו לאכול עוגות ללא התרת נדרים, או שיצטרך להתיר משום הפעמים שכן יכול להתגבר.

הרב אדיר כהן

דין של שינה שלושה ימים, נאמר לגבי שבועה, דהוי שבועת שוא ומלקין אותו וישן לאלתר (עיין שלחן ערוך יורה דעה סימן רלו סעיף ד') אבל בנדרים בכהאי גוונא לא חלו ואין זה נדר כלל (עיין שלחן ערוך יורה דעה סימן רלב סעיף ה'). אך הוא דוקא בדבר שאי אפשר להיות, כגון שאי אפשר להיות בלא שינה או שנדר ליהנות מכל פירות שבעולם שאי אפשר לו להיות בלא כל הפירות, אך בנדון דידן כמדומה אין הדבר בגדר אי אפשר ואין הכונה שאין לחשוב על נשים סתם לחשוב על אמו ואחותו ואשתו ובתו וכיוצא בזה אלא ברור שכונתו להתרחק מעריות ולא להרהר הרהורי עבירה, ודבר זה בהחלט שהוא אפשרי, ואם הקדוש ברוך הוא ציוה בתורתו "ולא תתורו אחרי ללבכם ואחרי עניכם", בודאי שלא ציוה דבר שאי אפשר לעמוד בו, ועם כל הקושי, לפום צערא אגרא ולאט לאט יתרגל לא לחשוב כלל ויסיע מחשבתו לתורה הקדושה אשר היא אילת אהבים ויעלת חן ומצילה מן ההרהור כמו שכתב הרמב"ם.
וכן לענין העוגה כמדומה שהדבר אפשרי מצד המציאות אלא שלאותו אדם קשה מאד מחמת הטבע שהורגל בו והרצון על כל דבר שלטון ובודאי שלפעמים מצליח להתגבר בודאי חל הנדר.

שאלת המשך: נדר

אם נדרתי לא לדבר מה עושים ? איך נחשב נדר צריך להגיד ממש בקול או מספיק בלב? דימיינתי שאני הולכת למקום מסויים ןאני עלולה לחשוב על נגיד נדר שלא לדבר או משהו זה נחשב?

הרב חנוך הכהן

אין דין נדר על מחשבה רק על דיבור, כמו שפסק מרן בשלחן ערוך (יו”ד סי’ ר”י ס”א).

לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן