Menu
שאל את הרב
print
אא

1. האם יש איסור או חשש בל תשחית להשאיר מעט מהאוכל? הבנתי שזה מנהג הגון וטוב עפ"י השולחן ערוך.
2. האם זה נכון להשאיר חלק קטן מהלחם או שיש בזה פסול ועדיף לסמוך על הפרורים?

הרב אדיר כהן

1. אמנם בשלחן ערוך (סימן קע סעיף סג) הובא הדין של שיור פאה בקערה, מכל מקום כתבו האחרונים שאין דין זה נוהג בימינו שאין לנו עניים שבאים בסעודה, ולא שמש. ומכל מקום דרך ארץ שלא לגמור המאכל עד קיצו, כמו שכתב בספר בן איש חי (שנה א' פרשת בהר בחוקותי סעיף יד) ובשארית מועטה שאין הדרך כל כך לאוכלם רק על ידי שינקה הצלחת היטב, בודאי שאין בזה משום בל תשחית, ובפרט שעושה זאת עם טעם ולא דרך השחתה. ומלבד זאת יש דבר שנקרא תענית הראב"ד כפי שהובאה בספרו בעלי הנפש (סוף שער הקדושה) ובעוד ספרים, שבסעודה שנהנה ממנה מאוד יפסיק באמצע תאותו ויחשב לו כתענית ובזה יש מקום לדון משום בל תשחית ויש לזה כמה פתרונות, שמה שמשאיר יאכל למחרת, או שיחלק מתחילה המאכל ובחלק שאינו רוצה לאכול לא יגע בו כלל. ועל כל פנים גם אם נגרם מזה איסור בל תשחית אין בזה איסור, אחר שלא עושה זאת דרך השחתה. ועיין בקובץ משה ואלעזר (מספר 33 עמוד סח והלאה).
2. מרן השלחן ערוך (סימן קפ סעיף ב) פסק כל מי שאינו משייר פת על שלחנו אינו רואה סימן ברכה לעולם, אבל לא יביא פת שלמה ויתננה על השלחן וכו'. ע"כ. הרי שדוקא פת שלימה לא יביא, אך אפשר להשאיר פת שלימה שכבר היתה על השלחן בזמן הסעודה, או להביא לפני הברכה פת שאינה שלימה. ואדרבא לפי הטעם שמבואר ברש"י בסנהדרין (צב עא) כדי שיהיה מזומן לעני צריך שלא יהיה פירורים קטנים שאין בהם שיעור נתינה לעני, וכמו שכתב המשנה ברורה בשער הציון (סימן ק"פ אות ג).
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן