מנין פועלים
אם אפשר להתפלל אחר כך אפילו ביחיד, עדיף יותר, ואם לא אפשר להתפלל פועלים בשעת הדחק כזאת.
רציתי לדעת למנהג תוניס, אנחנו כורעים מעט בברכו, נכון ? שאלה אחרת: למנהג תוניס: האם כשאנחנו נמצאים בתפילת שמונה עשרה ואנחנו שומעים ברכו, האם צריך גם כן לכרוע מעט או לכרוע רק את הראש או לא לכרוע בכלל ?
נכון שנהגו בתונס לעשות מעט הידור בברכו וכמובא בספר עלי הדס (פרק ב' סעיף כ"ה). אלא שיש שפקפקו וכתבו שלא לכרוע במקום שלא תיקנו חז"ל, ואפיל שהעיקר להלכה שיכולים להמשיך במנהגם, מ"מ מאמצע העמידה בודאי שצריך להזהר יותר שלא לכרוע היכן שלא תיקנו חז"ל. וע"ע בקובץ ויען שמואל חלק ט"ז (סימן נ"ד).
מאת: פלוני | תאריך: כ״ד בטבת ה׳תש״פ – ינואר 21, 2020
רציתי לשאול עוד לגבי כריעת בברכו למנהג תוניס: האם כשאנחנו שומעים מהחזן ברכו ואנחנו נמצאים בפסוקי דזמרה או בקריאת שמע וברכותה או במקום אחר בתפילה, האם צריך גם כן לכרוע מעט או לכרוע רק את הראש או לא לכרוע בכלל ?
אחר שעיקרו של המנהג אינו חובה, ואדרבא יש שפקפקו עליו, אף שלמעשה יכולים להמשיך במנהג, אם נמצאים במקום אחר בתפילה, אין צריכים, ואם ירצו, רשאים.
מאת: פלוני | תאריך: כ״ט בשבט ה׳תש״פ – פברואר 24, 2020
רציתי לדעת מה ההבדל בין כריעת בברכו בשמונה עשרה (שבה אמרת שבודאי לא לכרוע כשאנחנו שומעים ברכו בשמונה עשרה) לבין מקום אחר בתפילה (שבו אמרתה שאנחנו רשאים לכרוע מעט בברכו ) ?
כיון שבתפילת העמידה תיקנו חז"ל לכרוע תחילה וסוף בברכת אבות ובברכת הודאה ואם בא לשחות בסוף כל הברכה או בתחילתה מלמדים אותו שלא ישחה (ש"ע סימן קי"ג סעיף א') כדי שלא יבא לעקור, תקנת חכמים שלא יאמרו כל אחד מחמיר על עצמו כמו שהוא רוצה, וגם דחיישינן להיכא שמחזיק עצמו יותר כשר משאר הציבור (משנ"ב שם ס"ק ב') וכיון שבאמצע העמידה אין להוסיף על הכריעות בתחילה ובסוף כל ברכה, רק באמצע הברכה מותר, אם כן כששומע ברכו שמן הדין אין צריך לכרוע כלל והוא רק מנהג, באמצע העמידה אם זה בתחילת ברכה או בסופה אין לו לכרוע, ורק אם הוא באמצע ברכה, רשאי ואם יתכן ולא שם לבו לזה אחר שהוא באמצע העמידה ומרוכז בתפילתו, ושומע ברכו, וקשה לו לשים לב היכן הוא בדיוק נמצא, אם במקום שרשאי לכרוע או שלא רשאי, עדיף שלא יכרע אחר שמראש אינו מחויב בכריעה זו.
וכן הוא הדין בשאר ברכות ההודאה ואף בנשמת כל חי שאין נכון לכרוע כמ"ש רבינו יונה (ברכות סוף פרק אין עומדים ) ובש"ע (סימן רפ"א )
אבל בשאר התפילה אם בא לכרוע יכול לכרוע