הכנת טחינה בשבת
מותר
ליוצאי תימן, יש מאכל שנקרא, 'סאמנה'. סוג של חמאה מוצקה (במקרר) ומחממים את זה להפשיר, כדי לאכול את זה עם קובנה.. האם מותר בשבת להוציא את זה מהמקרר ולשים על הפלטה (על כלי הפוך)? [מדין בישול]. אם לא, האם מותר להפשיר את זה כנגד השמש? [מדין נולד או ממרח]
אסור להניח חמאה זו על הפלטה במקום שיכל לבוא לידי רתיחה שמא ישכחנו שם ויש בזה משום בישול. ולהפשיר את החמאה מותר לדידן שאין אנו חוששים לנולד וכמבואר בשלחן ערוך (סימן שי"ח שעיף ט"ז). ומשום ממרח אין שייך כאן. ובכלל אין ממרח באוכלין שכמבואר ברמ"א (סוף סימן שכ"א) עיין שם
מאת: פלוני | תאריך: כ״ט באדר ב׳ ה׳תשע״ו – אפריל 8, 2016
לכבוד הרב שליט''א. רצוני להעיר שהסאמנה היא חמאה שבושלה כל צרכה קודם השבת. לפיכך צריך להיות מותר להניחה ע''ג הפלטה בשבת, בין אם נחשיב אותה למאכל מוצק בין אם נחשיב אותה למאכל לח דלדידן בני תימן יש מנהג להקל בזה.
אם היתה מבושלת כל צרכה לפני שבת הדבר מותר.