Menu
שאל את הרב
print
אא

בענין צלית הכבד.
א) אצלנו בבית לא נהגו לחתוך הכבד לפני צלייתו, האם כך היה מנהג ג'רבא או תוניס?
ב) לנוהגים לחתוך הכבד טרם צלייתו על פי דברי מרן "קורעו... ומניח חיתוכו למטה" האם כאשר צולה על מנגל צריך ליתן את הצד החתוך כלפי האש בתחילת הצלייה, או שמאחר ובלאו הכי הופך הכבד בהמשך הצליה על מנת שיצלה גם מהצד השני אין הבדל איזה צד יתן למטה קודם?
ג) האם לדעת מרן ראש הישיבה מספיק לצלות הכבד כחצי צלייתו כשרוצה לבשלו לאחר מכן? (כמובן בכבד שלא שהה ג' ימים).

מרן ראש הישיבה

א) בכבד של עוף אין צריך לחתוך, כי די בחתיכה שחותכים המרה. עיין ט"ז יורה דעה סימן ע"ג סעיף קטן ב' וכף החיים שם סעיף קטן י'.
ב) מן הדין מותר, עיין בכף החיים שם אות מ"ג ובסימן צ' אות כ"ט ונ'.
ג) לדעת רוב הפוסקים מספיק חצי צלייה, והעה"ש חולק. אבל אם צולהו יותר מחצי צלייתו מותר אף לכתחילה (כף החיים סימן ע"ג אות ד').

שאלת המשך:

א. מה הכוונה שחותכים המרה?
ב. האם בפועל בכבד עוף שמוכרים היום מורידים חתיכה זו או שאני צריך להורידה?
ג. במקרה שלא הורידו חתיכה זו ולא חתכו את הכבד האם בדיעבד מותר לאכול?

הרב רזיאל כהן

א-ב). הכוונה לכיס המרה שמחובר לכבד. כיום הכבד שאנו קונים כבר חתכו ממנו את כיס המרה, ומן הדין אין צריך לחתוך בו עוד חיתוכים נוספים. (והמחמיר לחתוך תבוא עליו ברכה, עיין בכף החיים סימן ע"ג סעיף קטן ח').
ג). כבד שלא נחתך קודם הצליה, יש לחתכו לאחר הצליה, ומותר בזה בדיעבד. וכבר נתבאר שכל הכבדים שלנו משווקים אחר חיתוך המרה.

שאלת המשך: חתיכת הכבד לפני צלייתו

האם זה ג''כ בכבד בקר או רק בכבד עוף?וכן לענין מ''ש בתשובת ההמשך שבכבד שקונים היום א''צ לחתוך האם זה גם בכבד בקר או רק בכבד עוף?

הרב רזיאל כהן

גם כבד של בקר נמכר (מן הסתם) ללא כיס המרה, אך יש אומרים שלא תועיל בכבד בהמה הסרת כיס המרה, ואם הוא שלם צריך לחתכו שתי וערב. ובכבד של עוף דוקא נהגו להקל, אבל של בהמה אין נכון לסמוך על זה (עיין כף החיים סימן ע"ג אותיות ח' ו' וילקוט יוסף שם אות ב') 

שאלת המשך: האם היום מוכרים את הכבד אחרי שהסירו ממנו את המרה וא”כ אין צריך לחתוכו שתי וערב

השאלה לא היתה מדוייקת ולכן גם התשובה לא באה ברורה אין מספיק להוריד את המרה מן הכבד צריך להוריד גם חתיכה מן בשר הכבד כלשון הרמ"א. וא"כ חוזרת השאלה האם היום בפועל מורידים חלק מן הבשר וא"צ לחתוך שתי וערב? וכן אם באמת לא הורידו, האם מספיק להוריד חתיכה מכל צד בכבד, או שדוקא ממקום המרה, כי אולי הסמפונות מכוונים שם, ולא בכל מקום נמצאים הסמפונות. דרך אגב בכבד בקר הנמכר כיום אין צריך לחתוך שתי וערב, כי הוא כבר נמכר פרוס.

הרב רזיאל כהן

הצדק עמך. ולכתחילה צריך לחתוך גם מן הכבד עצמו בשעת הסרת כיס המרה (אם כי יש שהקלו גם בהסרת המרה לבדה, ודווקה בכבד של עוף, עיין בהוראה ברורה סי’ ע”ג בשעה”צ אות נ”ב)

מה עושים היום במפעלים – אי אפשר לדעת (עיין בשער הציון שם אות נ”ה שיש מפעלים כך ויש כך) ולכן חשוב לחתוך בבית את הכבד שתי וערב, או לפחות לחתוך מעט מן הכבד במקום שבו הייתה המרה מחוברת, אבל לחתוך חתיכה ממנו מצד אחר נראה שאין זה מועיל (עיין הוראה ברורה שם סקי”א)

לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן