פרשת נשא
לא הבנתי מה שכתבתם שאנו קוראים לציון מקום קודשים. מכל מקום זה נכון שבדרך כלל אומרים קדשים בקמץ רחב, וכאן הוא יוצא מהכלל.
א) מה כוונת מרן רה"י שליט"א בלאוקמי גרסא (ועוד מקומות) שכתב שיש לומר בורא פרי - בדגש תחת הפ', משום שבורא הוא בטעם טרחא, שלא ישמע שהפרי ברא את העץ. הרי אם נאמר בורא פרי העץ בנשימה אחת כפי שכולם מברכים, משמע שהקב"ה בורא את הפרי העץ. וכל הבעיה היא אם יעשה הפסק אחרי פרי. ומה הפיסוק הנכון בברכת שהכל?
ב) המנחת שי על הפסוק בתהלים (פרק לו, ז) אדם ובהמה תושיע ה' כתב שצריך להיות טעם מפסיק בתיבת תושיע כדי שלא ישמע מחרף. ובתהילים איש מצליח השאירו את הטעם משרת אך כתבו שיש להפסיק מעט. ובסידור לא כתבו כלום. מה טעם הדבר?
תודה רבה
א) אין כזה דבר לקרוא בנשימה אחת, בקטע של שלש מילים חייב להיות עצירה באמצע, פוק חזי בפסוקים כשיש ג' מילים או מאריך טרחא סוף פסוק, או טרחא מאריך ס"פ שהכל נהיה בדברו, העצירה במילת שהכל (ולכן הב' של בדברו רפויה).
ב) איני יודע כרגע הטעם, אבל באופן כללי לא בכל מקום התקבלה דעתו של הרב מנחת שי. ולגבי מה שלא העירו בסידור, נ"ל שצריך להעיר גם שם כדבריכם.
מאת: פלוני | תאריך: כ״ח בשבט ה׳תשפ״א – פברואר 10, 2021
יישר כח על התשובה אם יורשה לי להעיר, מה שכתב הרב- אין כזה דבר לקרוא בנשימה אחת, בקטע של שלש מילים חייב להיות עצירה באמצע. היא גופא השאלה, מה הטעם והראיה שיש לדמות ברכות לפסוקים?
ההגיון שמוביל את הפיסוק של הפסוק, הוא אותו הגיון שמפסק את הברכה, וגם כלדבר אחר. (רק שאצלנו אין הרבה הפסקות רק פסיקים ונקודות).