Menu
שאל את הרב
print
אא

האם אפשר לשים פירורי לחם במים, כגון בכיור, כדי שימאסו ואז יהיה אפשר לשטוף אותם לביוב? ואיזה עוד פתרונות יש לפירורי לחם כדי לא לבזותם?

הרב רזיאל כהן

מובא בהלכה (סימן ק”פ סעיף ג’) שהיו נזהרים (בעבר) לטאטא את הבית קודם נטילת מים אחרונים, כדי שלא יטפטפו המים על גבי פירורי הלחם ויימאסו. על פי זה יש מחמירים שלא לתת את הפירורים בכיור להרטיבם בכוונה תחילה (ועיין להרב כף החיים שם אות י”ג). ואפשר להניחם על אדן החלון – למאכל הציפורים, או בחצר (במקום שיש אפשרות לכך) – למאכל בעלי חיים.

באופן שברור שפירורי הלחם אינם עומדים עוד לאכילה, יש מקילים אף להשליכם לאשפה כשהם בתוך שקית חתומה (פסקי תשובות שם אות ד’).

שאלת המשך:

מה זה שונה ממה שמובא בגמרא במסכת חולין (קה:) במעשה עם אותו אדם ששר העניות רדף אחריו, וניצל ממנו ע"י שזרק את הפירורים לנהר. ולכאורה משמע שמותר להשליך פירורים למים? ואפשר לומר שמים אחרונים דינם שונה ששם הפירורים הם על הרצפה, ואח"כ ידרכו עליהם, ועוד שמים אחרונים הם מים מאוסים.

הרב רזיאל כהן

שאלה טובה. ובאמת התייחס לזה הגאון חכם צבי זצ"ל (בתשובות הנוספות סימן ט"ז, וצויין בכף החיים סימן ק"פ אות י"ג שהזכרתי בתשובה הקודמת), וכתב שהשלכת הפירורים לנהר, דומה לנתינתן לפני בהמה ועוף, אבל הנוטל ידיו על גבי הפירורים היא בזיון גמור.

לדינא – המיקל בנתינה לכיור – יש לו על מה לסמוך. אבל כיון שהמזלזל בפירורים קשה לעניות בר מינן, ודאי ראוי להחמיר.

שאלת המשך: לגבי אם גודלם ככזית

שלום לכבוד הרב, אם גודל כל פירור הוא כזית אז צריך לצרור אותם בשקית ואז אפשר לזרוק לפח? או שאם גודלם פחות מכזית אפשר לזורקם לפח ללא שקית? ועוד, האם נחשב שגודלו כזית אם גודל כל הפירורים יחדיו מצטרף לכזית? או מספיק שיש אחד מהם ככזית? ואז הוא לבד בשקית?

הרב רזיאל כהן

אם גודל כלפירור ופירור הוא פחות מכזית – מותר מעיקר הדין להשליכם יחד לאשפה, אבל כדאי שגם באופן זה ישליכם רק בשקית סגורה.

לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן