סיום מסכת פעמיים
כל זמן שאתה עוסק בלימוד המסכת , נחשב הכל כפעם אחת. לפיכך תוכל לומר את הנוסח של הדרן עלך והקדיש פעם אחת בלבד כאשר תתחיל את המסכת כולה מחדש ותסיים שוב , אז תחזור לומר את נוסח ההדרן עלך והקדיש פעם נוספת
לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א. רצוני לשאול עד היכן עיון דרך זו של השמירה הכרחית ללומד על מנת שיגיע לכלל המידה של מעיין היטב וליכולת לפסוק הלכה. הנה כי בודאי בדרך זו ניתן למצוא פנינים ומרגליות בדברי המפרשים, אולם ראיתי למרן הגר"ע יוסף ז"ל בקטע מתוך יומנו האישי (הובא בספר תולדות חייו הנקרא 'המנהיג' בעמ' 62-63) ושם כתב רבנו הגדול וזת"ד: לא עט האסף ששיטה זו גרועה ביותר. וכו'. והאמת איתם שצריך להיות העמקה בעיון, "אולם לא לאבד כל הזמן ולחפש קושיות" עד שלא ילמדו במשך שבוע שלם אלא דף א'. עכת"ד. והמעיין בספריו הקדושים של רבנו הגדול מאור ישראל על התלמוד יראה שאין מזכיר פירושים כמו כאן הוקשה לרש"י כך, וכאן נשמר מכך וכו'. ולעצם שאלתי האם ניתן להיות בגדר מעיין היטב בתלמוד עד הלכה למעשה גם בלא זה? או שמא כוונת דבריו אחרת היא. ושכמ"ה.
– אי אפשר לפסוק הלכה למעשה (במקרים הטעונים הכרעה עצמית) בלא עיון. ומרגלא בפומיה דהגאון ר’ עזרא עטיה זצ”ל שההבדל בין מעיין ובין שאינו מעיין – עלול להגיע לאיסור כרת. ששגגת תלמוד עולה זדון.
– ומאידך גיסא לא נכון להשקיע כל היום רק בלימוד העיון, כי התורה ארוכה מארץ מדה ורחבה מיני ים. והנכון לאחוז מזה מגם מזה, וכמו שנוהגים אצלינו בישיבה שמחלקים את היום גם לעיון, וגם לבקיאות בב”י ובש”ס.
והאריך בזה בשו”ת ברכת יהודה ח”ד (עמ’ י”ד-ט”ו), ושכן אמר לו מרן הגרע”י בעצמו.