Menu

החלום שהתגשם

כשהוא רכון על מחברות חידושיו הפזורות על השלחן, ישב ר’ משה והתבונן בכתבי ידו. “מתי אעשה גם אנכי לביתי?” פרצה מפיו המשאלה בכמעט יאוש.

מיום עמדו על דעתו, הוא זוכר את עצמו מחדש רעיונות מבריקים. לא פעם אחרי שהשמיע מחידושיו, החמיאו לו “אתה חייב להוציא ספר!”.

ואכן, מיודענו טרח להעלות את הדברים על הכתב. עברו שנים והמחברות התמלאו, וכבר נראה שיש די חומר למלא ספר מכובד.

דא עקא שהכתיבה שלו, אֶעפֶּס, לא-משהו. משום מה, הפער אצלו גדול בין הדיבור לכתיבה. הוא ניסה לתת לאחרים לקרוא חידושים ממחברותיו, אך הם התקשו לרדת לסוף דעתו. ולא נדבר על כללי לשון ופיסוק שהם ממנו והלאה.

מישהו הציע לו לשלוח את החומר לעריכה לשונית. אלא שלאחר בירור קצר, ההצעה ירדה מעל הפרק, בשל העלות הגבוהה לכיסו. חלומו הגדול להוציא ספר נגנז לעת עתה.

יום אחד נתקל בחנות הספרים בספר “הכתב והמכתב”. הוא רכש את הספר, ומצא בו את שאהבה נפשו. לפניו התגלתה הדרכה שיטתית ומסודרת בכתיבה, טיפים להשבחת הסגנון, עצות להרחבת אוצר המלים והביטויים, המלצות להשראה בכתיבה, דרכים לחידוד הביקורת העצמית, וטכניקות להעברת מסרים. בין דפי הספר הוא קיבל תשובות על השאלות: היכן כדאי לקצר ואיפה עדיף דוקא להאריך, מה להקדים ומה לאחר, כיצד מתבצעת ההגהה וההעתקה, כיצד מציינים מראה מקומות, איך מצטטים, איך מפסקים. ובקיצור, מאות עצות וכללים שחובה על כל כותב להכיר וליישם!

קרא והפנים, בדק בכל סעיף אם הוא נוהג כשורה, וכך לאט לאט שיפר את סגנונו. כשספרו יצא לאור עולם, ראוי היה להעלותו על שולחן מלכים מאן מלכי רבנן.

*

בספר “הכתב והמכתב” על שני חלקיו, נעשה נסיון ראשון מסוגו להעלות על הכתב כללים מסודרים בסגנון והבעת הכתיבה התורנית. קובע ברכה לעצמו, הנספח “להבין משל ומליצה”, שנוסף לחלק מן הפרקים בספר, ובו קובצו מליצות וביטויים הקשורים לאותו פרק, מסודרים לפי נושאים. לדוגמא: המחפש שבח לכתוב לדיין, ימצא תחת הכותרת “דיינות” שבחים לדיינים, כמו “מר דיינא דנחית לעומקא דדינא”, או אדם המחפש ברכה לאדם מבוגר, ימצא ברכות למכביר תחת הכותרת “אריכות ימים”.

הספר כתוב בצורה עניינית זורמת ומעניינת המושכת את לב המעיין – כראוי לספר המבקש ללמד איך לכתוב ספר.

החלק החדש שיצא זה עתה כולל הדרכה בכל סוגי הכתיבה: מאמרים, שאלות ותשובות, חידושי מקרא, חידושי ש”ס, פסקי הלכה, סיפורים, ביוגרפיות, מכתבים, מודעות ושירים, כתיבת הערה, קושיא ותירוץ, ורְאָיָה, כללי פיסוק ור”ת, טיפים והדרכה בהוצאת ספר לאור וההדרת ספרים.

תוכלו למצוא בו טיפים ועצות: כיצד ליצור ‘מתח’ בכתיבת שו”ת, איך מוצאים כותרת מוצלחת, כיצד עורכים חידוש הבנוי על פי שתי הקדמות, איך הופכים סיפור פשוט לדרמטי, אלו סיפורים אין להביא בביוגרפיה, איך לומדים לזהות אם צריך פסיק או נקודה, כיצד מסמנים מירכאות בתוך מירכאות, מה ההבדל בין מקף לקו מפריד, מתי יש לכתוב דוקא בר”ת, איך בוחרים שם מוצלח לספר, כיצד עורכים מפתחות קלות לחיפוש, מה צריך לבדוק כשעוברים על העימוד, איזה פתרון יש למחבר שמתקשה לעמוד בהוצאות הדפוס, איך מגיעים לאפס טעויות בהקלדה, ועוד ועוד.

את הספר “הכתב והמכתב”, ניתן להשיג בחנויות הספרים (הפצה ראשית “אור החיים”). לבירורים: 052-7654216

בתמונה מרן ראש הישיבה שליט”א מקבל את הספר מהרב המחבר הי”ו
לעוד מאמרים של מערכת האתר
למאמר הבא
למאמר הקודם

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מערכת האתר

334
20
79

מאמרים חדשים

שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן