כריעה בעת עלינו לשבח
לא חייב לכרוע
אברך שקיבל כסף לומר קדיש על פלוני, ובא עוד אחד ורוצה שיאמרו על הנפטר שלו, האם מחויב לומר לו שאומר כבר קדיש ועכשיו יוסיף עוד שם כי נר לאחד נר למאה, או שלא חייב לידע את השני, שהרי בחזו"ע אבלות הביא בשתיקה את הסוברים שנר לאחד נר למאה. אך בבן איש חיל הביא שיש חולקים בדבר, ושמא יש לחלק בין שקיבל שכר ואחר כך נפטר אביו, לבין שתיים שרוצים שיאמר בשכר?
– אם כוונתך לדברי הרב בן איש חיל ח"ב (דרוש ב' לשבת הגדול) – אדרבא שם הביא דברי מהראנ"ח שמיקל בזה. וחיזק דבריו מהקושיות שהקשה עליהם.
– ואין שום טעם לחלק בזה בין אם מה שכבר אומר קדיש הוא עבור אביו שנפטר או עבור נפטר זה שמשלמים לו עבורו, שסוף סוף נר לאחד נר למאה.
– למעשה, תודיע לאדם הנוסף שכבר הנך אומר קדיש על אדם אחר, אבל תודיע לו גם שלפי ההלכה אין חשש להוסיף עוד שם ביחד עם השם הראשון (ע' מקור נאמן ח"ב סי' קעד).