תענית אסתר – מהות, הלכות וסגולות
תענית אסתר היא אחת מתעניות הציבור שקבעו חז”ל, אך בניגוד לשאר התעניות, אין היא קשורה לחורבן בית המקדש או לצרות אחרות, אלא לנס ההצלה שארע לעם ישראל בזמן מגילת אסתר. זהו יום המסוגל במיוחד לתפילה ותחנונים, לזכות לישועות ולהינצל מגזירות קשות, כשם שבאותם ימים נהפכה הגזירה – “ונהפוך הוא” – מאבל ליום טוב.
ביסוד התענית מונחת ההבנה כי אין כוחנו אלא בתפילה. גם כאשר הסכנה מוחשית ונראית חסרת מוצא, תפילה מעומק הלב מסוגלת לשנות את הטבע ולהפוך את הגזירה. יום זה הוא הזדמנות לכל יהודי לעצור לרגע, להתבונן במעשיו ולפנות בכנות אל הקב”ה בבקשת רחמים על כל ענייניו – בגשמיות וברוחניות.
תענית אסתר איננה רק זכר היסטורי – היא הזדמנות שנתית להתחבר לכוח התפילה המאוחדת, להביא ישועות לכל אחד ואחד ולזכור כי כמו בימים ההם, גם בזמן הזה, ה’ שומע את תפילת עמו.
השנה, תענית אסתר תשפ”ה, חלה ביום חמישי, י”ג באדר (13.3). צום זה מתחיל מעלות השחר ומסתיים בצאת הכוכבים, לאחר קריאת המגילה בערב.
מקור התענית
שורש תענית אסתר נעוץ במגילת אסתר, כאשר מרדכי ביקש מאסתר להיכנס אל המלך אחשוורוש ולבקש על ביטול גזירת ההשמדה. אסתר, מתוך הכרה בגודל הסכנה, לא הסתפקה בפעולה טבעית אלא דרשה מהעם כולו להתאחד בתפילה וצום:
“לך כנוס את כל היהודים הנמצאים בשושן וצומו עלי, ואל תאכלו ואל תשתו שלושת ימים, לילה ויום” (אסתר ד’, ט”ז).
בכוח הצום והתפילה, הגזירה הקשה נהפכה לישועה עצומה. מכאן למדו חז”ל יסוד עמוק: כאשר עם ישראל מאוחד בתפילה, שום גזירה אינה עומדת בפניהם.
גם היום, כשאנו צמים בתענית אסתר, אנו מעוררים מחדש את אותו כוח קדום – הכוח לבטל גזירות ולהביא לישועה. זהו יום המסוגל להתפלל על כל צורך, אישי וכללי, מתוך אמונה שהקב”ה שומע את תפילותינו ומחזיר את הטוב לעולם.
הלכות תענית אסתר
- זמן התענית:
תענית אסתר מתחילה מעלות השחר (בסביבות 04:50, לפי המקום) ומסתיימת בצאת הכוכבים, לאחר קריאת המגילה. - מי חייב בצום?
גברים ונשים מגיל מצוות מחויבים לצום.
- פטורים מהצום: חולים, נשים בהריון ומניקות פטורים מהצום. מי שחושש לבריאותו – ישאל שאלת רב.
- ילדים מתחת לגיל מצוות אינם מחויבים בצום.
- תפילות מיוחדות:
- בתפילת שמונה עשרה (שחרית ומנחה) מוסיפים “עננו” בברכת “שומע תפילה”.
- בתפילת שחרית ומנחה קוראים בתורה את פרשת “ויחל” – תפילת משה רבנו על עם ישראל בזמן חטא העגל.
סגולות לתענית אסתר
- תפילה אישית:
יום זה נחשב ל”עת רצון” מיוחדת. מומלץ להתפלל על כל צורכי האדם – בריאות, זיווג, פרנסה, חינוך ילדים וישועות אישיות. - אמירת פרק כ”ב בתהילים:
מנהג קדום הוא לומר ביום זה את פרק “למנצח על אילת השחר”, המזמור שרומז על אסתר המלכה. לאחר אמירתו יש לשפוך את הלב בתפילה פרטית, מתוך אמונה שכמו שבימים ההם נענו תפילות ישראל – כך גם היום. - תפילה על זיווג הגון:
גדולי ישראל המליצו להתפלל ביום זה על מציאת בן/בת זוג. יש מעלה מיוחדת להתפלל על כך לאחר תפילת מנחה, בשעות הסמוכות לסיום הצום.
תענית אסתר מהווה הכנה רוחנית לפורים. פורים הוא חג של גילוי ישועה מתוך הסתר פנים, ותענית אסתר מזכירה לנו את כוח התפילה להאיר את החושך ולבטל כל קושי וגזירה.
גם כאשר נדמה שהכול אבוד, כמו שהיה בזמן גזירת המן, בכוח התפילה האמיתית אפשר להפוך את המציאות לטובה ולראות ניסים וישועות גם בדורנו.
תגובות