Menu
שאל את הרב
print
אא

האם על פי ההלכה מותר לשקר לגוף משפטי כלשהו שאינו בן אדם, כגון לשקר לחברה בע"מ, לגוף ממשלתי, למוסד ציבורי וכיוצא?
כי בפשטות המצוה מן התורה העוסקת בשקר מדברת על שקר לבן-אדם יהודי אחר  - "לא תכחשו ולא תשקרו איש בעמיתו" - איש בעמיתו דייקא. לשקר ל"ישות משפטית" שאינה אדם מנלן?
אינני שואל אם זה חוקי, או אם זה ראוי, או אם זה נכון מצד המידות וכו' וכו', אלא רק על איסור התורה ההלכתי, האם התורה אוסרת שקר רק כלפי אדם או גם כלפי גוף מופשט.

הרב רזיאל כהן

האחרונים נחלקו בהגדרתה ההלכתית של חברה בע"מ (עיין בספר פתחי חושן חלק ז' פרק י' הערה כ"ב), ובספר מלוה ה' (חלק א' פרק ז' הערה 63) כתב שבעלי החברה מקבלי ההחלטות הרי הם בעלים גמורים לכל דבר (ורק בנוגע לאחריותם הפרטית כלפי עסקי החברה – המשפט האזרחי מחלק ביניהם לבין נכסי החברה). ע"ש. ולפי זה בודאי שאסור לשקר כלפיהם. וכל זה שייך גם בגוף ממשלתי או מוסד ציבורי, שאע"פ שיש לו בעלים רבים, מכל מקום מכלל עמיתך לא יצאו.
בפרט אם השקר גובל בגניבה (בדרך כלל הם אחוזים זה בזה) שהדבר ודאי אסור גם כלפי מי שאינו בכלל עמיתך, וכמו שנפסק בשלחן ערוך חושן משפט (ריש סימן שנ"ט), ועיין בש"ך (סעיף קטן ב') שם שדעת הרמב"ם שהוא אסור מן התורה. ע"ש.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן