Menu
שאל את הרב
print
אא

א. אם אני עומד לאכול לחם ואני רוצה לטעום מה"לפתן" לפני ברכת המוציא, האם לברך ולטעום או שזו ברכה שאינה צריכה ואני צריך לחכות מלטעום עד לאחר המוציא?
ב. וכן מה הדין אם אני צמא ורוצה לשתות לפני "המוציא"?

הרב רזיאל כהן

א. טעימה מן הלפתן לפני המוציא – זו גרימת ברכה שאינה צריכה, שאסורה ביום חול, ומותרת בשבת לצורך השלמת מאה ברכות. אך יזהר לטעום פחות מכזית, כדי לא להכנס למחלוקת לגבי ברכה אחרונה (ברכת ה' חלק א' פרק א' סעיף י"א).
ב. מותר, וגם ראוי לשתות לפני הסעודה מעט מים, כדי לפטור את המים ששותה בסעודה (שיש מחלוקת אם לברך עליהם). אך יש להקפיד שלא לשתות מן המים קודם הסעודה שיעור רביעית בבת אחת, כי נכנס למחלוקת בענין ברכה אחרונה שעליהם, אלא ילגום מעט מעט, והשאר יניח לשתות בתוך הסעודה (שלחן ערוך סימן קע"ד סעיף ז' ומשנה ברורה סעיף קטן ל"ו. ע"ש).

שאלת המשך:

כמה זמן לפני הסעודה מותר להתחייב בברכה אחרונה ולברך בלי להכנס לספק ברכה שאינה צריכה? (ספק שמא ברכת המזון פוטרתו), כלומר עד מתי אפשר לאכול או לשתות?

הרב רזיאל כהן

איני יודע שיעור זמן לזה "על השעון", כל שרוצה לאכול מאכל כלשהו דוקא עכשיו, ואת הסעודה צריך לאכול דוקא מאוחר יותר (כגון שהוא מחכה לחבר לסעוד עמו), נראה לעניות דעתי שאינו צריך להתאפק ולכבוש תאוותו עד הסעודה. אע"פ שעתיד לסעוד בעוד חמש דקות. ודקא שהסעודה לפניו, ובמקום להקדים המוציא ולפטור את שאר המאכלים, הוא "מתחכם" ומקדים לברך על שאר המאכלים, בזה נחשב גורם ברכה שאינה צריכה.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן