Menu
שאל את הרב
print
אא

רציתי לקחת הלוואה מבנק הפועלים, והם סיפרו לי שהם חתומים על מסמך היתר עיסקה על כל פעילותם לרבות הלוואות. סמכתי על כך ולקחתי הלוואה מהם לצורך קניית ציוד סטיראו. האם בדיעבד אפשר לסמוך על היתר העסקה הזה? ואם לא תנו לי בבקשה תיקון, כי מה שנעשה אי אפשר להשיב.

הרב אלדן כהן

אם אתה עובד כתקליטן והציוד שקנית הוא לצורך העבודה, או אם יש לך חנות או מספרה וכיוצא והמערכת נצרכת כדי להנעים את זמנם של הלקוחות, מותר ללוות לצורך זה מהבנק.
אך אם קנית לצורך שימוש ביתי או כל שימוש שאינך משתכר ממנו, הרי זה אסור. וכדי לתקן זאת עליך לנהוג כדלהלן: אם יש לך נכסים שמניבים רווחים (כגון דירה או חנות או מונית וכיוצא בזה), עליך להקנות לבנק חלק בנכס על ידי קנין סודר, ולאחר מכן כל הרבית שתעלה מכאן ולהבא איננה רבית, אלא רווחים המגיעים לחלקו של הבנק. אם אינך לך מה להקנות לבנק (כגון שאתה שכיר), עליך להשתדל לפרוע את החוב מוקדם ככל האפשר, כדי שהרבית לא תלך ותתפח. ובין באופן הראשון ובין באופן השני מותר לך (בדיעבד) לפרוע את כל החוב קרן ורבית, הואיל ואם לא תעשה כן הבנק יטול ממך בכח סכומים גבוהים יותר אחרי שחוב הרבית ילך ויגדל.
לענין התיקון, אין צריך לעשות תעניות או להפריש צדקה הואיל והדבר נעשה בשוגג, ומכל מקום ראוי שתלמד הלכות רבית מתוך ספרי ההלכה, ובפרט דיני עסקא והיתר עיסקא וההלכות המצויות (ראה בספר מלוה ה' חלק ב' פרקים י"ב, י"ג, י"ז).
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן