Menu
שאל את הרב
print
אא

למדתי את הספר הבהיר שפת אמת-שפתי כהן לחכם בנציון הכהן, ושאלתי בלשן חכם ירא שמים שלמד בלשנות עברית באוניברסיטה אחרי שלמד כמה שנים בישיבה, מה דעתו על הספר? הוא ענה שהלשון העברית/לשון הקודש תמיד התפתחה ואי אפשר לדעת איך באמת הוגו את האל"ף בי"ת בימי קדם. הוא אמר שכל נסיון לקבוע מבטא אחת לאותיות עלול להיכשל מפני הסיבות האלו. הוא גם אמר שידוע שהעברית של רבנו סעדיה גאון לא היה נשמע כמו העברית של הרד״ק, וגם ששניהם דיברו בדרך אחרת מן האבן עזרא, ושרבי יהודה חיוג׳ גם לא דיבר כמותם. ועוד, שהעברית של רס״ג לא היה העברית של האמוראים או יהודי בית שני.
משהו נוסף, הוא אמר שמוסכם לכל הבלשנים שבזמן המקרא או לפניה היו שני מיני הגיה לאותיות ע׳ וח׳. עיינתי בכמה ספרי בלשנות וראיתי שבאמת מוסכם אצלם שהעברית תמיד השתנתה והתפתחה, ושהיו שני מיני הגיה לע׳ וח׳, ושהרבה אותיות נחלפו אחד עם השני בדרך הגייתם מלפני זמן המקרא ועד ימינו.
כבר שניתי את מבטאי לפי שפת אמת אבל דברי הבלשן גרם לי לחשוש האם שפת אמת צודק בזה שהוא מצא את המבטא הנכונה שהיה בפי רס״ג ואבותינו בימי בית שני. הרי אם מוסכם לבלשנים חוקרי הלשון שהשפה תמיד התפתחה ושלא לא נוכל לדעת איך דיברו פעם, קשה יותר לקבל את דברי שפת אמת.
רציתי לבקש את דעת הרב על הדברים האלו וינוח לי. 

מרן ראש הישיבה

יגידו מה שירצו.
"שפת אמת" תכון לעד.

שאלת המשך:

לי נראה לטעון בקצרה כך כנגד הטענות. ידוע שהמוציא מחברו עליו הראיה. יש מנהגים שונים ומוטל עלינו לברר על כל פנים איזהו המבטא היותר נכון ולא בפשטות לקבל שיבוש.
אם יש ראיה שאיזה מבטא איננו נכון כגון הג'ימל של התימנים הסותרת את דברי הזוהר וספר יצירה נעדיף מבטא הגימל הרגילה שנהוג אצל רוב העדות ואין ראיה נגדו.
ואף כי אפשר לטעון כמו האוניברסיטה הנ"ל שאע"פ שאין ראיה נגד המבטא מ"מ מי יומר לנו שאף הוא איננו טעות? על זאת נשיב המוציא מחברו עליו הראיה. ובודאי זה רצוי אצל ה' שנשתדל לברר את האמת כפי יכולתינו, לעשות את הדבר היותר נכון.

הרב אמיר דאדוואנד

יפה כתבת!
ואני אוסיף מספר נקודות:
1. עם ישראל נודע כעם שמרני, עצם העובדה שנשארנו יהודים מפוזרים בארבע כנפות הארץ עם רבבות פרטים זהים מוכיחה על כך, א"כ למה שנחלום שרס"ג דיבר בהיגוי שונה מהאמוראים והתנאים והנביאים?
2. כנגד זה אנשי האונברסיטה ידועים כהנדסאים למגדלים הפורחים באויר ולהרים התלויים בשערה, הם אוהבים "חידושים" אוהבים למצוא עילה ולומר פעם היה כך וכך… ולמה שאקבל את החולומות שלהם?
3. רוב האותיות שוות בכל העדות למרות שהיה ביניהם גלות קשה ופירוד של אלפיים שנה, וכל המבטא של רס"ג נשמר לחלוטין "אות על אות" אצל יוצאי בבל לאחר למעלה מאלף שנה, אז למה שנאמר שהיה הבדל בין רס"ג לאמוראים?
4. לרוב האותיות יש הוכחות פשוטות למבטאן המדוייק גם בלי דברי רס"ג. ואין כאן מקומו להאריך.
5. היית מעוניין לראות איזה הבדל מצאו בין מבטאו של רס"ג החי בבבל לבין רד"ק החי כארבע מאות שנה אחריו בספרד הנוצרית (מלבד האות וא"ו ובי"ת רפויה)?
ואחתום בחתימת מו"ר שליט"א שפת אמת – תכון לעד. בהצלחה!

שאלת המשך:

בהקדמה לספר שפת אמת ענה על שאלה זו, יעו"ש.

תמצית דבריו היא, שאע"פ שחז"ל לא דיברו כדוד המלך, ולא כמשה רבנו, וקל וחומר לא כאברהם אבינו, הרי קיבלנו להלכה את מה שחז"ל תיקנו לנו, בחכמה ומניין, והוא מה שקובע, ומחתימת התלמוד עד הגאונים לא עבר הרבה זמן, ולא סביר להניח שחלו שיבושים באותה תקופה, וגם שחלק מהם נדדו ממקום למקום ולא ציינו שקיימים הגיות שונות (רס"ג למשל נולד בפיום שבמצרים, ועבר לא"י ואח"כ לבבל).
הטענות על הבדלים בין רס"ג לר' יהודה חיוג' וכו' נראות במקרה הטוב מצחיקות...

רבני בית ההוראה

חזק וברוך! על זה נאמר: "אמר עם הספר – ישוב מחשבתו…"

שאלת המשך: כיצד יש להגות את האות צד"י ?

אני קורא את ספרו של ״שפת אמת״ אך לא ברור לי איך לבטא את האות ״צדי״. איך ניתן לשמוע המבטא?

הרב אמיר דאדוואנד

לאחרונה זיכנו השם למסור שיעורים באתר על מבטאן המדויק של האותיות והדרך לבטאן הלכה למעשה. בשיעור האחרון דיברתי על הצד"י בדיוק בשיבלך
בהצלחה

לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן