Menu
שאל את הרב
print
אא

האם ישנה הלכה כלשהי המגדירה קריטריונים כיצד קובעים נוסח תפילה בבית כנסת ציבורי? (על פי רוב מתפללים/על פי הרוב/על פי המייסדים). וכנ"ל לגבי שאר ענייני ניהול וקביעת מדיניות?

הרב רזיאל כהן

לעת עתה לא מצאתי התייחסות מפורשת לשאלתך, אבל בדרך כלל מקובל שבכל העניינים הללו הולכים אחר רוב המתפללים הקבועים. ואסמכתא לזה מדברי המשנה ברורה (סימן נ"ג סעיף קטן נ"ג וסעיף קטן ס'). ע"ש. [אלא א"כ מדובר בבית כנסת שנבנה מכספו של אדם (או משפחה) פרטי, שאז נראה שהרשות בידו לקבוע את הנוסח, וכל הבאים להתפלל על דעתו הם באים].
כל האמור מדובר על הנוסח הכללי שיונהג בבית הכנסת (בחזרת התפלה, ובסדר התפלה וכו') אבל כל יחיד לעצמו אין לו לשנות בתפלתו ממנהג אבותיו בנוסח התפלה (ויש מתירים לנוהגים בנוסח אשכנז לעבור לנוסח ספרד, אך לא להיפך). ולכן אם יונהג בבית הכנסת נוסח "אשכנז", אין לחזן ספרדי לעלות להתפלל שם בנוסח ההוא. אלא א"כ מניחים לו הציבור להתפלל את תפלת החזרה כפי שהורגל (עיין יביע אומר חלק ו' סימן י').
במקרה והיו רוב המייסדים בעלי נוסח אחד (אשכנז, לדוגמא), ונצטרפו עמם מעט מתפללים קבועים בעלי נוסח שונה (ספרדי), ואט אט התרבו על המייסדים, נראה לעניות דעתי שרשאים להחליף ולשנות הנוסח כפי מנהג רוב המתפללים החדשים (אע"פ שבשו"ת חתם סופר חלק חושן משפט בהשמטות סימן קפ"ח מבואר בנדונו שאין לשנות הנוסח ע"ש, הנה לפי מה שכתבנו לעיל מעולם לא התבטלו החדשים כלפי המייסדים, ותמיד היו מתפללים לעצמם בנוסח אבותיהם ואפשר שאף החתם סופר יודה. ואין כאן מקומו להאריך). אך כמובן אין לעורר מריבות על כך.
סמכותו של הרב בבית הכנסת נתונה לשאלות הלכתיות, כמו האם לומר קדיש כאן או שם, האם אפשר לעלות קטן לתורה, ושאר שאלות דומות. אבל בענייני הנוסח ברור שאינו יכול לכוף את רוב הקהל ללכת אחר הנוסח שלו.
 
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן