Menu
שאל את הרב
print
אא

ילדה ביקשה מאביה כסף לכרטיסיה לאוטובוס, מאחר שלא היה לו כסף באותו רגע, הוא אמר לה תקני כרגע מכספך ואח"כ אני אחזיר לך. לאחר מכן הוא נתן לה כסף יותר משווי הכרטיסיה, האם יש בזה ריבית?
חלק אמרו שכן כי ברגע שהוא אמר לה לקנות מכספה זה כאילו הוא מלוה ממנה כסף כדי לקנות לה כרטיסיה, ואח"כ מחזיר לה יותר, והיו שאמרו שאין פה כלל הלוואה אלא הבטחה שיתן לה סך כסף ששוה לכרטיסיה כמו מתנה. נשמח לדעת מה התשובה? והאם יש הבדל אם זה היה עם חבר שלו ולא עם ביתו?

הרב יעקב כהן

נראה שבהבטחה זו הוא נעשה כלוה. וכיוצא בזה איתא במסכת קידושין (דף ו' סע"ב) תן מנה לפלוני ואקדש לך מקודשת מדין ערב, ערב לאו אע"ג דלא מטי הנאה לידיה קא משעביד נפשיה, האי איתתא נמי וכו'. וכן נפסק בשלחן ערוך אבן העזר (סימן כ"ט סעיף ב'). ע"ש. והוא הדין בנדון דידן שאמר לבתו שתקנה והוא יחזיר לה, א"כ שעבד עצמו לכך, וכשקנתה התחייב לשלם לה.
אלא שלגבי בתו יש להקל בזה, כיון שמן הסתם הוא רגיל ליתן לה כסף במתנה, ודמי למה שכתוב בשלחן ערוך יורה דעה (סימן ק"ס סעיף ז') שמי שרגיל ליתן לחבירו גם ללא הלואה, מותר להמשיך וליתן לו גם לאחר ההלואה בדבר שאינו של פרהסיא. ע"ש. וכן פסק בחידושי מהרא"ל שם (סוף סעיף קטן ב'). ע"ש.
ואע"פ שבשלחן ערוך הגאון רבי זלמן (סעיף ז') כתב שיש להחמיר בשעת הפרעון שלא ליתן יותר אפילו ברגיל, מכל מקום נראה שהעיקר כדברי מהרא"ל, כיון שהתוס' (בבא מציעא דף ע"ג ע"ב דיבור המתחיל ושפכי) סבירא להו שמותר להוסיף בשעת הפרעון בסתם. ע"ש. ואע"ג דלא קיימא לן הכי, מכל מקום דיינו להחמיר במי שאינו רגיל, אבל ברגיל יש להקל גם לדידן. וכן משמע מסתימות השלחן ערוך שלא חילק בכך.
אבל בחבר שאינו רגיל ליתן לו מתנה בסתם, אסור להוסיף יותר ממה ששילם.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן