Menu
שאל את הרב
print
אא

תודה לרב על התשובות.

1. הרב מציין שיש לשאול על הגמרא שאלות כמו מה הבין המקשן וכו' שהרב הזכיר בסוגריים, אם אפשר לתת לי דוגמואת נוספות, וכן על התוס'?
2. אני משתדל לעיין בועד לחכמים באופן קבוע וכן בספר לחם אבירים ופני יהושע, האם עצם הלימוד בהם באופן רצוף שגורם ללימוד איטי מאוד כדף לשבועיים מקדם אותי בעיון או גורם ככל הנראה להיטפש, ועדיף לעיין בהם באקראי ויותר לעיין בעצמי ורק כשאני מרגיש קושי אז לפנות לעיין בהם?

הרב אדיר כהן

1. עיון ממש קשה ללומדו דרך הכתב, אלא בתורה שבעל-פה, על ידי שמגיעים לשיעור בעיון ורואים כיצד מתנהל השיעור, ואינו דומה "תא חזי" ל"תא שמע" (ובקרוב בעז"ה נעלה לאתר סדרת שיעורים בעיון נמרץ בגמרא, על ידי שני אברכים תלמידי חכמים). ומכל מקום הרי יש לפנינו ספר דרכי העיון שבו השתדל מרן ראש הישיבה נר"ו לבאר שיטת העיון, וראה שם בפרט במאמר הראשון.
2. לימוד בספרי גדולי המפרשים בפרט אלו שנודעו בעומק עיונם חשוב מאד, ומכל מקום עיקר העיון הוא האדם על ידי עצמו בגמרא, רש"י ותוס'. וכן במהרש"א ומהר"ם. אבל להוסיף הרבה מפרשים וללומדם בעיון לפעמים הרי זה בבחינת "תפסת מרובה לא תפסת". והכל לפי הנושא והנשוא הזמן והענין. ואולי כדאי שיקציב לעצמו זמן רק לגפ"ת מהרש"א ומהר"ם (ואולי גם משמרות כהונה שעיונו עמוק במיוחד ודבריו קצרים מאד, ומרגלא בפומיה דחכמי ורבני ג'רבא, שאם אדם לא הבין דברי המש"ך סימן שלא עיין טוב הסוגיא). ואחר זה יקבע זמן מוגבל לשאר מפרשים, הנמצאים בועד לחכמים ושאר ספרים לפי מה שיספיק בזמן שהקציב לעצמו, שאם לא כן אין לדבר סוף.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן