Menu
שאל את הרב
print
אא

1. ראיתי ביביע אומר חלק ג' (סימן י אות ג), לענין מי שלא כיון באבות, ונזכר לפני שחתם, שנחלקו האחרונים האם חוזר מ"אלוקי אברהם" (חיי אדם), או מ"אלוקי אבותינו" (ארח נאמן) וכו' יעו"ש. אך לכל הדעות לא מתחיל מ"אלוקינו" (הראשון) - והטעם כתב שם בשם ריב"ש (סימן ת"ח) ועוד: "דהוי ליה כחוזר שם שמים לבטלה", ולא הבנתי מה בין "אלוקינו" לבין "אלוקי אבותינו" - אם "אלוקינו" נחשב שם שמים לבטלה, וכי התוספת של מילת "אבותינו" מבטלת את האיסור למפרע?
2. מה דעת מרן ראש הישיבה שליט"א לגבי מנהג תוניס הידוע שבשבע ברכות הקהל אומר בקול "אלוקינו מלך העולם"?

הרב רזיאל כהן

1. תיבת "אלקינו" שבתחילת הברכה – הרי היא חלק בלתי נפרד מתורף הברכה עצמה, שכל ברכה שאין בה שם ומלכות אינה ברכה, ואי אפשר לחזור עליה (בזמנינו) מפני חסרון הכוונה, אבל כל המשך הנוסח של הברכה אינו לעיכובא (עיין חידושי הרשב"א ברכות יא: ורמב"ם פרק א' מהלכות ברכות הלכה ו'), ואם הוסיף בו עם שם ה' אינו מעכב, והרי זה כמזכיר שם ה' בבקשות ותחנונים שמותר כמו שכתב בשו"ת הריב"ש שציין היביע אומר שם.
2. כבר צווח על זה בחריפות גדול חכמי תונסיה לפני כמאתיים שנה בספרו משכנות הרועים (מערכת ק' אות כ"ב). וציינו היביע אומר שם. וכן שמעתי ממורנו הרב הגאון ר' צמח נר"ו שהזהיר על זה כמה פעמים. ומיניה לא תזוע.

שאלת המשך:

לגבי המנהג הנ"ל: האם יש צד להקל אם יאמרו הקהל רק "מלך העולם" בלי מילת "אלוקינו"?
והאם יש חילוק בין ברכות שיוצאים ידי חובה ע"י שמיעה מאחר, כגון קידוש של שבת ויו"ט, שגם שם נוהגים במנהג זה לבין ברכות שלא יוצאים ידי חובה - כגון שבע ברכות?

הרב אדיר כהן

אם אומרים רק מלך העולם, אין כל מניעה. וכל הבעיה שמזכירים שם "אלקינו" לבטלה (עיין בספר משכנות הרועים מערכת ק' אות כ"ב, ובספר מעגל טוב עמוד ס"ב, ובקונטרס גאולי כהונה מערכת ש' אות י"ב, ובשו"ת יצחק ירנן חלק ה' סימן י"ד אות ג'). ואף שהיכן שעונים "ברוך הוא וברוך שמו" ולאחר מכן "אלקינו מלך העולם", יש ללמד זכות שהכוונה ברוך וברוך שמו של אלקינו מלך העולם, מכל מקום יותר נכון גם בזה לא לומר תיבת אלקינו (עיין יצחק ירנן שם סוף סימן י"ז).
ומכל מקום בברכה שיוצאים בה ידי חובה כגון בקידוש, אפשר להקל לומר גם תיבת "אלקינו" יחד עם המקדש (עיין בשו"ת תפלה למשה חלק ב' סימן י"ב). אם כי יותר נכון גם שם לא לומר תיבת "אלקינו" אלא רק "מלך העולם", שאם יאמר אז אלקינו, אז גם בברכות שלא יוצאים בהם ידי חובה כמו תחת החופה, יאמר שם אלקינו.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן