Menu
שאל את הרב
print
אא

1. אני גר במושב וציבור המתפללים פחות או יותר אנשים קבועים (היות ואני משמש בתפקיד של נהול בית כנסת כולל סדר תפילות שעורי תורה ועוד), במשך כמעט שנה אני מנהיג שבתפילת מנחה של ערב שבת אנו מתחילים קרבנות לפי הזמן הרשום בלוחות, כך שקבלת שבת באמירת שלושת התיבות בואי כלה מתקיימת חמש דקות לפני השקיעה, הציבור המגיע לתפילת מנחה בזמן הוא בין חצי לשני שליש, שאר המתפללים מגיעים אחרי וממתינים מחוץ לבית הכנסת עד שיאסף צבור לצורך תפילת מנחה הנעשית בדקות האחרונות של זמן התפילה, ויש פעמים שהם מתפללים תפילת יחיד.
האם להמשיך בהנהגה זו או להמתין לשאר הצבור עד שיאסף הצאן ואז נתפלל מנחה ואפילו אם נמתין לדקות האחרונות של זמן התפילה, ואז ממילא לא נקבל שבת בתוספת זמן כמו שכתב מורנו רבי חיים עובדיה יוסף בהליכות עולם לפי שיטת האר"י ז"ל, יורנו רבנו את הדרך בה נלך. (יש לציין שרוב המאחרים אם לא התפללו לא אסון עבורם וגם אינם מתפללים ערבית שניים וגם האיחור אינו נובע מאונס).
2. אם נכנס אדם לבית הכנסת ואמר ביחד עם הצבור בואי כלה כדי לקבל שבת, ולאחר מכן הוא רוצה להתפלל תפילת מנחה של חול האם רשאי לעשות כן? ידוע לי שאם הוא קיבל שבת לבד כמו אשה שהדליקה נרות וקיבלה שבת ושכחה להתפלל מנחה היא כן יכולה, השאלה היא באם הוא קיבל שבת בצבור ועדיין לא התפלל (גם ידוע לי שאם אמר ברכו של ערבית שבת אז גם לא יוכל להתפלל מנחה אלא ערבית שבת פעמיים).

הרב רזיאל כהן

1. המנהג שהנהגת להקדים את תפלת מנחה באופן שתקבלו שבת בציבור חמש דקות לפני השקיעה – זוהי הדרך המובחרת בהלכה, ולא רק משום דברי רבנו האר"י ז"ל, אלא גם לפי הפשט סוברים הרבה אחרונים שהמתפללים מנחה אחר השקיעה מפסידים מצות עשה מן התורה של תוספת שבת (וכן דעת מרן ראש הישיבה, הובאו דבריו במנוחת אהבה חלק א' עמוד ק"ה). ולכן אל תחוש ואל תשנה מה שהנהגת, כדי להציל את המאחרים מתפילת יחיד, שאין אומרים לאדם חטא כדי שיזכה חברך (וכמו שכתב כיוצא בזה בשו"ת נודע ביהודה קמא חלק אורח חיים סימן ג'. ע"ש). וגדולה מזו תיקן בעל "ערוך השלחן" בעירו נובהרדוק, וגזר על המאחרים שלא יתפללו כלל ועיקר, כדי שיחזרו למוטב (הובא בספר "שרי המאה". ואין מצוי אתי כעת).
תחת זאת – יש לעורר את המאחרים (אולי באמצעות רב בית הכנסת) להגיע בזמן.
2. אדם שענה "בואי כלה" עם הציבור, הפסיד תפלת מנחה ויתפלל ערבית פעמיים (מנוחת אהבה חלק א' עמוד ק"ח).
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן