Menu
שאל את הרב
print
אא

מה היא דעת ההלכה בענין נתינת צדקה לאדם שיש לי ספק לגביו האם הוא אכן עני ואוסף צדקה [ובפרט בדור זה של חוצפא ייסגא]. וכן מה הדין לענין אשה המקבצת נדבות, ומהתנהגותה נראה שכלל אין לה בושה בזה [שהרי הגמ' אומרת שיש לתת לאשה כי מרובה בושתה]?
בנוסף מה יש לעשות כאשר מבקשים ממני צדקה אנשים, אשר סיכוי גבוה שהכסף שיינתן להם ילך לקניית סמים וכדומה ורואים עליהם שהם מכורים למוות הנ"ל, והאם יש בזה הבדל בין גבר לאשה?

הרב יעקב כהן

אדם שיש ספק לגביו אם הוא עני אין צריך ליתן לו. ועיין במסכת כתובות (דף ס"ח ע"א): בואו ונחזיק טובה לרמאים, שאלמלא הם היינו חוטאים בכל יום. ופירש רש"י שאנו מעלימים עין מן העניים, אבל עכשיו הרמאים גורמים לנו. ע"ש.
ומכל מקום כדאי ליתן דבר מועט [וכן מורה ובא מרן ראש הישיבה שליט"א מטעם שזה ספק דאורייתא. ועיין למרן רבי רחמים חי חויתה הכהן זצ"ל בספרו מנחת כהן פרשת ראה, שביאר בזה הפסוק נתון תתן לו ולא ירע לבבך בתתך לו – כלומר אל תדקדק אחריו יותר אם הוא רמאי או גזלן וראוי לקבל, כי בגלל הדבר הזה יברכך ה' אלקיך – כלומר שכך גם מן השמים יתנו לך משאלות לבך בלא לדקדק אם מגיע לך או לא. ע"ש. המעתיק].
ואנשים שעוברים במזיד על עבירות מן התורה או מדרבנן, אין צריך ליתן להם כלל. עיין בשלחן ערוך יורה דעה (סימן רנ"א סעיף א'). ואין הבדל בין איש לאשה.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן