Menu
שאל את הרב
print
אא

יש לי ידיד שנולד לו נכד, ובשבוע שעבר בברית של הנכד הם קראו לילד בשמו של אבי האב (הסבא), שם הסבא - גבריאל, ושם התינוק החדש - גבריאל, ונתבקשתי על-ידו של הסב לשאול אם הם נהגו נכון שקראו לנכד על שמו של הסב, או שמא יש להוסיף לו עוד שם נוסף על שמו, בכדי להבדילו מהסב?

הרב מצליח מאזוז

אין צורך להוסיף שם, אבל יש להזהר שאבי הבן לא יקרא לבנו גבריאל בפני אביו (מפני מראית העין שנראה כקורא לאביו בשמו), אלא יעשה לו שינוי קטן – גבראלי, או שיאמר בני גבריאל וכדומה.
מקורות: בספר חסידים לרבנו יהודה החסיד כתב שנוהגים שאין קוראים לנכדים בשם הסבא. ויש מקומות שקוראים בשמות הסבים רק אחר פטירתם, ואולם ידועה תשובת הרשב"ש (סימן רצ"א) שרבי שלמה בנו של הרמב"ן נשא את בת דודו רבינו יונה, וכשהיתה מעוברת נפטר רבינו יונה, ואמר הרמב"ן אע"פ שצריך לקרותו על שמי, אני רוצה שיקרא יונה על שם וזרח השמש ובא השמש, עד שלא כבתה שמשו של זה זרחה שמשו של זה (ע"פ יומא דף ל"ח ע"ב). ועיין במקור חסד לרבי ראובן מרגליות (שם בספר החסידים) שהביא שמרן רבינו יוסף קארו נקרא על שם סבו רבינו יוסף שהיה רבו מובהק כמבואר בבית יוסף (אורח חיים סימן תרפ"ח), וכן רבי חיים בן עטר נקרא על שם סבו שהיה גם רבו, והאריך במקורות נוספים מדברי חז"ל והראשונים. ע"ש. וכן כתב ביביע אומר חלק ב' (סימן ז' אות ז').
ואולם אם השם מיוחד ולא נפוץ (כשם פלאי) יש לקרוא לו בשינוי מעט, למשל אם שמו של הסבא חופני, יקרא שם בנו חופן כמבואר בשלחן ערוך (יורה דעה סימן רמ סעיף ב'). ואם זהו שם מצוי כמו מיכאל, יכול לקרוא לבנו מיכאל, אך כשקורא לו בפני אביו ישנה מעט כגון שיאמר מיכאלי (עיין שם ברמ"א. וכן פסק בהליכות עולם חלק ח' עמוד צ"ח).

שאלת המשך: לגבי התשובה למס’ שאלה 8120

זה לשון הרב: ועיין במקור חסד לרבי ראובן מרגליות (שם בספר החסידים) שהביא שמרן רבינו יוסף קארו נקרא על שם סבו רבינו יוסף שהיה רבו מובהק כמבואר בבית יוסף (אורח חיים סימן תרפ"ח), וכן רבי חיים בן עטר נקרא על שם סבו שהיה גם רבו, והאריך במקורות נוספים מדברי חז"ל והראשונים. ע"ש. עכ"ל.דא עקא שלא מצאתי שם במקור חסד [ספר חסידים סי' ת"ס] לגבי הבית יוסף, אלא מציין לספרו קב בשמים אות כ"ד, ושם נזכר רק לגבי רבי חיים בן עטר, וגם לא מצאתיו בבית יוסף אורח חיים סימן תרפ"ח.אשמח למקור מדויק יישר כח אייזיק וינברג

הרב חנוך הכהן

פתחתי גם אני את ספר חסידים סי’ ת”ס (מכון הרב קוק, עמ’ שט”ו), ובביאור מקור חסד הביא את הב”י, אולי לפניכם יש מהדורא אחרת.

לגבי הב”י סי’ תרפ”ח, במקור חסד הנ”ל הביא מקור זה, ופתחתי שם וגם אני לא מצאתי כלום כדבריכם, רק מצאתי שם שהביא דברי ה”ר יוסף אביוב, ובדפוס הישן יותר מופיע ה”ר יוסף אביו, ואולי בזכרונו של הרב ראובן מרגליות שכתב אבי, והבין שזהו סבו, שהרי אביו הוא ה”ר אפרים זצ”ל כידוע.

לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן