Menu
שאל את הרב
print
אא

למה יש טעם עליון לעשרת הדברות? למה נקרא טעם עליון?

הרב שלמה יהונתן מאזוז

הוא נועד לקורא בצבור, שצריך לקרוא כל דיבור מעשרת הדברות בפסוק בפני עצמו, חוץ משתי דברות ראשונות שנקראות בטעם העליון בפסוק אחד, להורות ששניהם נאמרו מפי ה' יתברך, והשאר על ידי משה. אבל הטעם התחתון נועד ליחיד (בקריאת שנים מקרא ואחד תרגום או לימוד) להטעים הפסוקים כמו הפיסוק הרגיל בכל התורה, לפי אורך המשפט. ולכן דברה ארוכה נחלקה לכמה פסוקים ודברות קצרות נכללו בפסוק אחד (שתי ידות למהר"מ די לונזאנו פרשת יתרו).
ונקרא טעם עליון כנראה כי רוב הטעמים בו הם ארוכים ומסולסלים ונמצאים מעל התיבה.

שאלת המשך:

האם ידוע מה המקור הראשון שהזכיר עניין טעם עליון בעשרת הדברות? האם אפשר לומר שנתנו למשה רבנו בסיני שני הטעמים - עליון ותחתון?

הרב שלמה יהונתן מאזוז

הרוו"ה (דומני שהוא ר' וולף הידנהיים) כתב שמצא מנהג זה במחזור משנת ה' י"ח. וגם החזקוני שחי בערך באותה תקופה מזכיר ענין זה (בפרשת יתרו כ, יד) בשם הנגינות הגדולות. ע"ש.
ומקורו כנראה ממנהג בבל בימי הגאונים, עיין בתשובות הגאונים (אסף תש"ב עמוד 100). והובא בקובץ אור ישראל (מונסי ניו יורק) סיון תשנ"ז עמוד קע"ג. ע"ש.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן