Menu
שאל את הרב
print
אא

לפי כללי הדקדוק מתי האות ר' מקבלת דגש קל? ראיתי רק בפסוק "שראשי נמלא טל" רי"ש דגושה. לעומת זאת בספר יצירה מובא שרי"ש היא בין אותיות בג"ד כפר"ת שהן לפעמים דגושות ולפעמים רפויות.

הרב מצליח מאזוז

לפי כללי הדקדוק שלנו רק אותיות בג"ד כפ"ת מקבלות דגש קל, ומה שכתב בספר יצירה בג"ד כפר"ת זה היה בזמנם, אבל במרוצת הדורות וברוב הגלויות נשכח ונאבד ממנו מבטא הרי"ש הרפה והדגושה ונשאר לה רק מבטא אחד כשאר האותיות (רב פעלים חלק ב' סימן כ"ה). ויש כמה פעמים (כשבעה עשר) בתנ"ך שהרי"ש דגושה לפי המסורת, ואין כללים בזה.

שאלת המשך:

הרי"ש בפסוק שהזכיר השואל הוא דגש חזק ע"פ המסורה. ההבדל בין רי"ש רפה לדגושה או רפה נשכח כדכתב הרב המשיב שליט"א אבל עכ"פ הכלל מתי כך או כך נזכר בלחה"ב עמ' רה(בנד"מ) ציין למכלול ולמהלך שכתבו כללים שונים בזה. ובמכלול וגם בספר דקדוקי הטעמים המיוחס לבן אשר נכתב שהכלל בזה שיבוא רפי כאשר יסמך ריש לאותיות זדטלנסצ"ת(וסמך לדעת דקדוקי הטעמים הכוונה גם שין שמאלית כנראה מדוגמאת ישראל) וזה כאשר יבואו לפני הריש בשוא פשוט, וכן אשר יבואו אחרי הריש והאות ריש תהיה בשוא פשוט. ושאר הריש שבמקרא דגוש כולו[הכוונה דגש קל וכאמור] ע"ש. ובמהלך כתב בג"ד כפר"ת רפות ודגושות והוסיף שבג"ד כפ"ת סמוכות לאהו"י נחות, רפות. ונראה ממנו שדיני הדגש הקל בריש שוה לשאר בג"ד כפ"ת לבד מאחרי אהו"י שהרי' תישאר דגושה.

הרב חנוך הכהן

הערתך נכונה שהדגש המופיע אצלנו לעיתים הוא דגש חזק ולא קל. [והרב העונה שליט"א לא הדגיש זאת]. ויישר כחעל הכללים של הדגש הקל בר', רק שהרב העונה שליט"א לא האריך בזה כי אין נפק"מ בזמנינו.

לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן