Menu
שאל את הרב
print
אא

האם יתום בתקופת השנה הראשונה צריך לומר כל הקדישים בתפילה? איזה קדישים הוא צריך לומר? ואיזה הוא חייב?
אני שואל בגלל שיש קדיש שנקרא קדיש יתום, והבנתי שאותו קדיש אני חייב לומר. שאר הקדישים לא נראה לי שהם קשורים ובכל זאת יש קדישים שהיתומים עומדים ואומרים. האם אני יכול לומר רק את קדיש היתום.

הרב מצליח מאזוז

חובה לומר קדיש יתום, וממולץ לומר את כל הקדישים. ואבאר בהרחבה.
עיין בשלחן ערוך (יורה דעה סימן שע"ר סעיף ד') בדברי הרמ"א בהגה שם שכתב שנהגו לומר על אב ואם קדיש בתרא (מה שנקרא היום "קדיש יתום") י"ב חודש. וכן הוא בכף החיים (אורח חיים סימן נ"ה אות כ') שעל פי דברי רבנו האר"י הקדוש הקדיש שאומרים היתומים הוא דוקא בקדיש בתרא (מה שנקרא קדיש יתום). ע"ש. ולכן אם אתה רוצה לומר רק הקדיש יתום בלבד אתה רשאי.
ומה שראית שנוהגים היתומים לומר גם שאר הקדישים וקשה לך שנראה שאינם קשורים, הנה עיין בכף החיים שם בסוף דבריו שהוסיף שמנהג ירושלים שהיתומים אומרים בנוסף גם הקדיש שקודם "הודו" וגם שקודם "קוה", וביאר הטעם לזה כמו בקדיש יתום על פי הקבלה, וסיים ואפשר שתועיל גם כן לנפש הנפטר. ע"ש. ולזה סמכו כולם לומר גם שאר הקדישים ולא רק הקדיש יתום.
ומכל מקום כמו שכתבנו לעיל אם רצונך לומר רק הקדיש יתום בלבד רשאי אתה לעשות כן, מיהו בודאי שככל שתאמר עוד קדיש ועוד קדיש (כמובן היכן שאומרים), יעשה עוד ועוד נחת רוח לנפטר וחייב הבן בכבוד אביו ואמו גם אחר פטירתם, ולכן אל לך להתעצל בזה ולשנות מהמנהג שנהגו כולם שזהו כבוד הוריך.

שאלת המשך: האם מותר לחזן שהוריו בחיים לומר קדיש שלפני קוה?

לשאלה הנ"ל תשובה ברורה בספר מקור נאמן סי' קל והיא שחייב לשאול רשות מהוריו. אבל לפי דברי הרב כאן, וכפי שמביא מכף החיים מכתבי האר"י, הרי לפי הספרדים רק קדיש על ישראל שלפני עלינו הוא הנקרא "קדיש יתום", ורק לפי האשכנזים נקרא הקדיש יהא שלמא שלפני קוה קדיש יתום.ואם כך השאלה למעשה - האם חזן ספרדי אמור לומר את הקדיש יהא שלמא שלפני קוה, או פשוט לדלג עליו (אם אין מי שיאמר)?

הרב חנוך הכהן

אין סתירה בין דברי מרן שליט,א במקור נאמן לדברי כה”ח, כי שם מדבר שבאופן קבוע אומר את הקדיש (וגם נראה מלשון השאלה שמדובר בחזן קבוע) ולכן יש כאן ענין לשאול מהאבא סוף סוף ע”פ רוב אומרים את הקדיש הזה יתומים, ויתכן שהאבא מתנגד לזה.

ולכן אם אין מי שיאמר קדיש – יאמרנו החזן. וכ”כ בסידור איש מצליח (ודייקו כן מדברי הבא,ח שדבריו דומים לדברי הכה”ח הנ”ל).

שאלת המשך: אמירת קדיש ליתומים

הנה ראיתי בהרבה קהילות בארגנטינה שהיתומים נוהגים לומר את כל הקדישים בלי יוצא מן הכלל חוץ מקדיש תתקבל. ולפי מה שזכור לי, רבינו יוסף חיים בבא"ח מביא את המנהג הזה, ורבינו עובדיה יוסף לא היה דעתו נוחה מהמנהג הזה, ורציתי לדעת מה הטעם של המנהג, ולמה לא מומלץ על פי ההלכה.

הרב חנוך הכהן

רבינו הבא”ח בשנה א’ פרשת ויגש אות ט”ז הביא שכן המנהג אצלם והוא עצמו התנגד מאוד למנהג וכתב שמתהוים מזה קלקולים רבים, אך לא ביטל את המנהג (נראה שלא הצליח). הטעם של המנהג פשוט כיון שיש להם אזכרה וכל קדיש שאומרים מועיל לנפטר רוצים לומר כמה שיותר קדישים. ואף הבא”ח לא התנגד לדבר הזה עצמו אלא לקלקולים שנוצרים מזה שאין מבינים להוציא את הציבור ומדלגים תיבות ועוד, כמבואר בדבריו שם.

לגבי דעת רבינו עובדיה יוסף זצ”ל לא ראיתי שכתב משהו בהליכות עולם שם על מנהג זה.

לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן