Menu
שאל את הרב
print
אא

אנחנו שומעים את הרב מזה זמן, וכמדומני שלפני זמן מה, שמעתי את כבוד ראש הישיבה בדרשה אומר: שלפני תפילת הלחש בשחרית, יש חזנים שמקפידים להמתין שיהיו איתם עשרה או שישה, אך למעשה החזן לא צריך להמתין, ואפילו אם מתחילין איתו מיעוט מנין יכול להתחיל תפילת הלחש. האם נכון הדבר?

מרן ראש הישיבה

נכון. וכן ראיתי הלכה למעשה לפני אבא מארי זצ''ל. וכמדומה כתב מזה גם בשו''ת איש מצליח חלק א'.

שאלת המשך:

מה לגבי מצוות "המתפלל עם הציבור"? האם החזן לא צריך להמתין דווקא למניין בשביל כך?

הרב רזיאל כהן

בדיוק לזה נדרש הרב בתשובה הקודמת, ומכלל דבריו נלמד שג"ז נקרא מתפלל עם הציבור. שוו בעצמכם, בית כנסת של עמי הארץ, שאינם מתפללים לחש בעצמם, אלא סומכים על שמיעת חזרת הש"ץ (כתקנת חז"ל המקורית), האם המתפללים שם לחש לא עלתה להם תפילה בציבור ?

שאלת המשך: מה הגדרת “שליח ציבור” בתפלה?

כבוד הרב, אם שליח ציבור אינו צריך להמתין למתפללים נוספים לפני תפילת העמידה, אז מכאן עולה שגם אם מתפלל מאוד מהר ומגיע לבדו לתפילת העמידה יכול להתחיל. ונשאלת השאלה, של מי הוא בדיוק שליח ציבור אם אינו שם ליבו לתפילת הציבור עצמו?!

הרב רזיאל כהן

גם כאשר שליח הציבור ממתין עד שיהיו עמו עשרה (כפי שאתה רוצה לטעון), עדיין לא מובן איך הוא נעשה בזה “שליח ציבור” כי באמת כל אחת ואחד מהציבור מתפלל תפלת הלחש בעצמו.
והאמת היא שהוא שליח הציבור להוציאם ידי חובה בתפלת החזרה דוקא, ובזמננו שכולם ב”ה בקיאים – אין מתפללים את החזרה אלא מפני שאין בנו כח לעקור את תקנת חז”ל הראשונה, וכמבואר בתשובת הרמב”ם שהובאה בבית יוסף (או”ח סי’ קכד).

לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן