Menu
שאל את הרב
print
אא

האם מותר למורה (ממלאת מקום של מחנכת) להפריד בן 2 בנות (תהיה הסיבה צודקת ככל שתהיה) ולא לספר לאחת מאותן בנות שהפרידה? זאת אומרת להגיד לפלונית שאלמונית לא מתאימה לה ולשכנע אותה בכך ולאותה אלמונית שעליה נסוב העניין לא לומר מילה על כך, ומצד שני לספר לה כמה היא מעריכה אותה על יושרה, כנותה וכו'???
האם לאחר שמתברר לאותה מורה שהיא טעתה בכך שהפרידה ועוד יותר טעתה בכך שלא ידעה את אותה אלמונית היא אינה חייבת לבקש סליחה, להתחרט באמת ולהבין שהיא פגעה מאוד והרסה דברים רבים על ידי כך? האם אינה חייבת להשתדל מאוד שאותה אלמונית (וגם פלונית) תסלחנה לה??? (בעיקר משום שאותה מורה מודעת לכך שאותה ילדה לה היא לא סיפרה (אלמונית) נפגעה מאוד ואחד הדברים שאבדו לה כתוצאה מכך הוא האמון במורות ותלמידות בפרט ובכל מיני אנשים בכלל (משפחה, סביבה וכו').
נ.ב. אותה מורה ביקשה סליחה רגילה (וממש לא מתוך חרטה אמיתית!) לאחר שאותן אלמונית ופלונית לא הקשיבו לשיעוריה והיה לה קשה ללמד בצורה כזו.

הרב מיכאל סגרון

אם המורה או ממלאת מקום לא התכוונה לשם שמים, בודאי שאין המעשה כשורה וצריכה מחילה וסליחה וכפרה. אבל בהנחה שהמורה לא היתה לה אינטרס אישי וכל כוונתה לשם שמים, הרי הכל תלוי בשיקול דעתה אם לספר או לא לספר. כי לפעמים והוא הרב שאלם מספרים לשתי הבנות הם יעשו דווקא. אבל כשבאים לבת בצורה עקיפה הדברים נתפסים יותר. אין חובה ולא מצוה ולפעמים אסור למורה לספר כאלו שיקולים וידועים דברי הגר"א על הברייתא כמה גדולים דברי חכמים שאמרו אל יקרא אדם לאור הנר.
ואף אם המורה טעתה נלע"ד שפעמים אינה צריכה לבקש סליחה משום שעשוי הדבר לגרום לזילותה בפני התלמידה ובפרט שהמורה התכוונה לשם שמים.
ושמעתי כעת ממו"ר מרן ראש הישיבה שליט"א שאמר בדרשה, אני לא פגעתי באיש והתינח במזיד אבל בשוגג איך אפשר לאדם לדעת שפגע? אלא ודאי אם התכוון לשם שמים אין מסתכלין בתוצאה כלל. בפרט שככי המרתם המורה בקשה בקשה סליחה בפשטות באופן כללי כדאי מאד להצדיק את המורה אף שהיא בודאי טועה, כי לילדה נדמית המורה כמלאך שאינו טועה וברגע שתשמע מאביה שהמורה טעתה יקל עליה מאד לומר כל פעם היא טועה. זה הנראה לעניות דעתי.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן