Menu
שאל את הרב
print
אא

א. האם יש יסוד בכתובים למנהג שבעל קריאת חתן תורה לאחר שסיים "לעיני כל ישראל" עובר מיד לספר תורה שני לקריאת בראשית עד "ויהי ערב ויהי בוקר יום אחד" ומברך אשר נתן לנו ואומרים קדיש ואח"כ עולה חתן בראשית ופותח בבראשית עד אשר ברא ה' לעשות" שאלתי היא על החיבור שעושים בין סוף התורה למקצת פסוקים מבראשית כמו שנוהגים בקריאת תהלים שכמסיימו קורא מספר פסוקים מפרק א.
ב. והאם בתי כנסת שנוהגים כך עליהם לבטל מנהגם?
ג. מתי כדאי והאם נכון לומר "בסימנא טבא" לפני שמתחיל קריאת בראשית חתן בראשית? בפרשת בראשית? לפני ברכו? לפני הקריאה בפועל אחר ברכת "אשר בחר בנו"?

הרב אדיר כהן

א –ב) בספר נהר מצרים (דף מ"ח סוף ע"ב) הביא שהמנהג הקדום במצרים שעולה אחד היה מסיים והוא המתחיל גם בקריאה בספר שני, ומברך על שניהם תחילה וסוף. וכתב שהמנהג הזה חלף הלך לו ולא ישמע ולא יפקד עוד. וכן המנהג השני שנהגו שהקורא בספר הראשון מברך רק ברכה ראשונה. ואחריו תיכף ומיד עולה חתן בראשית בלא ברכה ראשונה אלא בברכה אחרונה בלבד. ושגם מנהג זה נתבטל, ועתה נוהגים במצרים שחתן מסיים עולה ומברך וקורא ומברך. וכן חתן בראשית, והוא הנכון על פי הדין והוא הנהוג בכל קהילות ישראל למקומותם, ומיניה לא תזוע. עכ"ד. וא"כ המנהג הכי נכון הוא כמו שנהוג בכל תפוצות ישראל. וכן הסכים בספר חזון עובדיה – סוכות (עמוד ת"ע). אך יש לברר קודם מהיכן הגיע המנהג, אם בטעות, או שכך ידוע בבירור שנהגו במקומותם משום קדמוניות על פי הוראת חכם, אחרי שאינו בהכרח טעות ע"פ ההלכה, אף שלא מצאנוהו בפוסקים לפום ריהטא.
ג) אין לחתן לומר זאת אחר ברכו, מחשש הפסק, והנכון שיאמר זאת החתן קודם ברכו, וכמו שמנהיג מרן הגר"ע יוסף נר"ו, ועיין בשו"ת יביע אומר חלק י' (חלק אורח חיים סימן נ"ה בהערות לרב פעלים חלק ג' אות ל"ג). או שהחזן יאמר זאת קודם הקריאה אחר ברכו כמו שנוהגים בכמה מקומות.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן