Menu
שאל את הרב
print
אא

האם כשאין מקום לשבת ב"ובא לציון" או בתחנון מותר לי לעמוד? ובמקום- פנוי של מישהוא אחר שיתרגז על שאני תופס לו את מקומו בלי רשותו?

הרב משה שטר

בענין תחנון, כיון דבלאו הכי לדידן הספרדים שנוהגים שלא ליפול על פניהם (מחמת דברי הזוהר שכתב על נפילת אפיים דברים חמורים), על כן אין נפקא מינה שדוקא ישב ויאמר המזמור "מזמור לדוד", ואכן אם אין לו מקום לשבת, יכול לעמוד ולאומרו. וכן הדין לגבי "ובא לציון" אם אין מקום לשבת יכול לאומרו בעמידה, ואין צורך לעשות מחלוקת.

שאלת המשך:

יעויין בשו"ת יצחק ירנן חלק ה' שישיבה נחשבת כנפילת אפים לכל דבר.

הרב משה שטר

משמעות לשון נפילת אפיים היא להוריד הראש כלפי מטה כאדם מתאונן ומצטער חלילה. ומשמע שרק משום כך יש ענין בקריאת המזמור שתיקן בתחנון שלכן גם על פי הזוהר הקדוש כתוב דברים נוראים בזה כנודע, ואם כן מ"ש מרן בשלחן ערוך בהלכות נפילת אפיים שצריך לעשותו בישיבה מבואר בבית יוסף שהוא על פי הסוד וכמו שמצינו בשער הכוונות שישב על הארץ ויכניס ראשו בין ברכיו ויטיח פניו בקרקע, אם כן ממילא נמצא שכל הישיבה היא בשביל שנפילת אפיים היינו הרכנת הראש מטה תראה ותהיה באופן זה. אבל כשעיקר איננו וכמ"ש מרן הראשון לציון שליט"א שכיום שלא נהגינן בנפילת אפיים הרי זה כקורא תהילים. עיין בילקוט יוסף הלכות נפילת אפיים. אם כן יש לומר דגם הישיבה שהוא דבר הנטפל לנפילה לכאורה מעתה אינו נצרך, ועל כן כתבנו שאם אכן אין מקום לשבת יכול לאמר המזמור גם בעמידה. ומה שהעיר כבודו שבשו"ת יצחק ירנן כתב שהישיבה נחשבת כנפילת אפיים הנה המעיין שם יראה שלא כתב כן על הישיבה אלא על אמירת המזמור בפה שעדיין נחשב כמעלת נפילת אפיים נפקא מינה שאחר השקיעה לא יאמר מזמור זה משום הסכנה, אבל לא כתב כן מחמת הישיבה.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן