Menu
שאל את הרב
print
אא

יש לי עץ דקל שפעם ראשונה יש לו פרי. מה עלי לעשות, מבחינת תרומות ומעשרות וכו'?

הרב רזיאל כהן

– ראשית עליך לוודא שעברו על העץ שלש שנים מנטיעתו באדמה אצלך (אם תרצה, נבאר צורת החישוב בנפרד), ויצא בזה מכלל ערלה.

– אם הפירות הם של השנה הרביעית – הרי הם "נטע רבעי", ויש לחלל קדושתם (בכל פעם אחר שקוטף) על מטבע בשווי פרוטה לפחות (מטבע של 10 אג' יש בו די והותר) ולומר שהקדושה שבפירות תהיה מחוללת על המטבע ההוא. אח"כ מותר לאכלם בלא הפרשת תרומות ומעשרות (עי' יו"ד סי' רצ"ד סעיף ו').
– משנה חמישית ואילך יש להפריש מהם תרומות ומעשרות בברכה (כיון שהם טבל ודאי) "תרומה גדולה" – כמות כלשהי (אותה אסור לאכול כיום, ויש לזלף עליה מים קודם הפרשתה, ולאחר ההפרשה יש להשליכה לפח האשפה בתוך שקית), מן הכמות הנותרת יש להפריש עשרה אחוזים ("מעשר ראשון") ולתת אותם ללוי, וממה שנשאר יש להפריש עוד 10 אחוזים ("מעשר שני" / "מעשר עני"). הפירות שחנטו בשנת תש"ע – יש להפריש מהם מעשר שני, הפירות שיחנטו אחר ט"ו בשבט תשע"א יש להפריש מהם מעשר עני, את המעשר השני יש לחלל גם כן על מטבע כנ"ל (ויש להקפיד שאכן יהיה בפירות המעשר שווי של פרוטה) ואז מותר לאכלם. ואילו מעשר עני – יש להעבירו לעניים, או לזכות את תמורותו (עיין יו"ד סימן של"א סעיף י"ט). כל זה הדינים באופן כללי ביותר, כי לא ניתן להתפרס ולהרחיב בכל, אם תרצה הבהרות בנקודות מסוימות נשתדל לעשות כן בהקדם, בלי נדר.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן