שם לנכד שלי
אמנם כתבתי בתשובה הקודמת שהשם “מראה” אין בו כ”כ משמעות, מכל מקום אין בו שום משמעות לא טובה, לכן אין שום צורך לריב על זה עם הבן, אפשר להשאיר את השם כמו שהוא. בפרט שבצירוף שם המשפחה “כהן”, יש בו משמעות טובה.
בעליה לתורה נתן לי אבי את השם רחל וכך אני כתובה גם בתעודת הזהות. מאז ועד היום הורי קראו לי בשם רחלי (עם י בסוף) וכך גם כל סביבתי. אני בת 31 כיום. שאלתי היא איך עלי להזכיר את שמי בתפילות לזיווג? רחל או רחלי? וכן, בעניין פסוק לפני אלוקי נצור אחרון בתפילת ש"ע, המתחיל ומסתיים באותיות שמי, כיצד עלי לנהוג ?
עיקר השם הוא "רחל", ושם רחלי אינו אלא לשון חיבה וכינוי של השם העיקרי, ובמקרים כאלה השם העיקרי הוא הקובע. (ועיין בש"ע אה"ע סי' קכט סעיף טו).
ולכן בתפלה לזיווג ולשאר דברים יש להתפלל רחל בת פלונית, וכן גם לגבי הפסוק שבסוף תפלת שמונה עשרה, אם את רגילה לומר, אבל יש אומרים שאשה א"צ לומר זה, בפרט שעיקר דבר זה אינו דין. ומ"מ יש לדעת שאפשר לומר פסוק שיש בו את השם המלא ממש, ואת ששמך כשם רחל אמנו ע"ה, כדאי להזכיר פסוק שיש בו שם רחל ממש, אבל ליזהר לומר רק פסוק שנזכרה בו לטובה. וכגון: ויזכור אלוקים את רחל, וישמע אליה אלוקים ויפתח את רחמה". ובשורות טובות.