Menu
שאל את הרב
print
אא

בגמרא קידושין ב. תוס' הראשון בעמוד. בדבריו שאמר ואין לחוש כ"כ היה נראה לי להקשות לכאורה ומה בכך שדרך התנא להקדים המעשה למניין וההפך. כיצד זה מוכיח שאכן גם לכתוב את האות ה"א קודם המילה אפשר שהתנא לא מקפיד. והיה נראה לי לומר שבעצם הקדמת המניין קודם המעשה או המעשה קודם המניין בזה מוכרח התנא להוסיף אותיות כגון "אור לארבעה עשר בודקין את החמץ" - אם היה הופך הסדר, היה לו לכתוב: בודקין את החמץ 'ב'אור לארבעה עשר. נוספה בי"ת. וכן בכולם ודו"ק. א"כ זה מלמד גם על השמטת או הוספת האות ה"א שאינו מקפיד. עוד היה נראה לי לומר שבאמת אין תוס' חוזר בו מה שאמר שהיכא שמפורש בפס' יש לכתוב ה"א. רק שאומר ללומד שלא יבוא מחמת דקדוק זה לדקדק עוד בדברי תנא רבות עד כדי כך שיחוש להזכרת המניין קודם המעשה והיפוכו. וזה כוונתו במילים: ואין לחוש 'כל כך'. היינו כל כך אין לחוש, משום דמצינו שאין התנא חש לזה, ומה לנו כי נחוש. יורנו המורה ושכמ"ה, אם אמת דיברתי בדברי אלו?

הרב מיכאל סגרון

מה שכתב ומה בכך שדרך התנא להקדים המעשה למניין ולהפך, נראה כוונת תוס' שכיון שאין התנא להקפיד בדברים שאין בהם נפ"מ אף אין דרכו להקפיד עם הא או בלי הא. ומה שכתב שאין תוס' חוזר בו וכו'. הנה מלשונם שכתבו כל כך משמע דקאי על מה שאמרו לפני כן שאם התכוונו שאין לחוש ליותר מזה היה להם לכתוב כן ועיין בספרי וסמך ידו מה שהארכתי בזה והבאתי שם את דברי מרן ראש הישיבה שליט"א.
לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן