Menu
שאל את הרב
print
אא

בעבר שאלתי מהו מקור המנהג התוניסאי "פשישה" ונעניתי שזה לזכר המשכן. אשמח מאוד לקבל תשובה מפורטת יותר, שהרי המשכן הוא של כלל עם ישראל ואילו הפשישה היא מנהג תוניסאי.

הרב אדיר כהן

מרן זקני מוהרח"ך זצ"ל בשו"ת שמחת כהן מהצ"ב חאו"ח (סי' ק"ד) כתב בפירוש שמנהג זה לא ידוע שרשו. ע"ש. למי לנו גדול ממנו. וכל הסיבות והטעמים שנאמרו בזה, זה רק בגדר השערות.

ובעיקר הטעם זכר למשכן, הכוונה שכיון שבעשיית יסוד בית נהגו לעשות מאכל הבסיסה, לכן עושים כן גם ביום הקמת המשכן. עיין בספר ממלכת כהנים (עמ' שנ"ח) ובשו"ת איש מצליח (ראש תולדות הגהמ"ח) ובשו"ת מעשה ניסים ח"א (חאו"ח סי' צ') ובספר וישמע משה (עמ'ק"ג). ויש עוד הסברים לזה, וכבר הארכנו בזה בס"ד בספר פרח מטה אהרון (עמ' רי"ב והלאה). ע"ש.

שאלת המשך: מנהג הבשישה

מה זה הבשישה? מתי עושים את זה ולמה לא הבנתי את ההסבר של הרב. תודה רבה בעז

הרב חנוך הכהן

מנהג ה”בסיסה” הוא מנהג יהודי ג’רבא לעשות אותו בליל ר”ח ניסן מערבים את הקמח של הבסיסה עם שמן במפתח ומבקשים מהקב”ה בקשות. אח”כ מערבים בה דבש או סוכר ואגוזים ושקדים וכיו”ב (כ”א לפי מנהגו) ואוכלים. הבסיסה היא מאכל חגיגי אצל יהודי ג’רבא ולכן ביום ר”ח ניסן שהוא ראש לכל החדשים, ויום הקמת המשכן ואותו היום נטל עשר עטרות, עושים שמחה.
כתבתי כאן בקיצור, תוכלו לראות הכל בהרחבה בספר למען ידעו דורותיכם ח”א עמ’ רי”ד.

לא הבנת את תשובת הרב? שאל שאלת בירור
לשאלה הבאה >
< לשאלה הקודמת
שים לב! השימוש באינטרנט מסוכן לרוחניות שלך ושל משפחתך, אם בכל זאת אתה חייב להשתמש בו, יש להתחבר רק דרך ספק אינטרנט כשר וברמת השמירה הגבוהה. והשם יעזור שלא ניכשל.
0
×
ArabicEnglishFrenchHebrew
דילוג לתוכן