נמנום בתיקון כרת
כל זמן שקוראים לו ועונה, עדיין נחשב תקון כרת.
(השו”ת מתוך עלון פניני הפרשה מספר 1112).
מה הטעם שאמן יהא שמיה רבא,שאחר הדרשה,וקדושא דסידרא, מעמידים את העולם,עיינתי בדברי הגמרא (סוטה מט) וברש,י במקום,ולא מצאתי סיבה, למה יש מעלה בזה,יותר ממצוות אחרות,כד כדי כך,שהעולם עומד על כך? ב) מדוע עם ישראל נקרא הרבה פעמים בנביאים בשם אפריים(הבן יקיר לי אפריים,אפריים מה לי עוד לעצבים ועוד) מה העניין דווקא באפריים.
א. איני יודע מדוע כתבת שרש"י לא כתב, רש"י שם הסביר משום שיש בקדיש אחר דרשה שני דברים גם קדושת השם וגם לימוד תורה, וכן בקדושה דסדרא עיין שם בהרחבה. וכן בקדושה דסדרא עיין שם בהרחבה.
ומהרש"א הוסיף שאלו השניים (קדושה דסדרא וקדיש) נאמרו בלשון תרגום ועמי הארץ מבינים אותם ויודעים ערך קדושת השם ות"ת.
ב. ראב"ע בהושע פרק ה' מפרש משום שיעקב משום שיעקב רצה לישא רק את רחל ויוסף הוא בנה ועל אפרים ומנשה אומר יעקב אפרים ומנשה יהיו לי נקראו כל ישראל ע"ש אפרים (וכנרא משום שאפרים דווקא על שמו ולא ע"ש מנשה) ועיין שם עוד טעמים. ובמלכים בפרק ד'