הכנת טחינה בשבת
מותר
יש עוגה שקוראים לה "סופלה" זאת עוגה שמבחוץ היא קשה כמו עוגת שוקלד רגילה אמנם בתוכה היא מלאה שוקולד נוזלי שכאשר אוכלים אותה אז אוכלים עם הקשה שבחוץ ויחד עם כל הנוזל השוקולד שבפנים? האם יהא מותר בשבת קודש להניח אותה על פלאטה חשמלית דולקת כדי לחממה? בין מצד של מבשל? או מאכל בן דרוסאי לספרדים? או משום מצטמק ויפה לו וכדומה?
אם השוקולד שבתוכה נוזלי, אסור לחמם אותה בשבת. שיש בישול אחר בישול בדבר לח. (והקולא של "מצטמק ורע לו" אינו שייכת אלא במים או בדבר שידוע שהוא מצטמק ורע לו. ועיין מנוחת אהבה חלק ב' עמוד שמ"ה). אך אם הוא קרוש (כמו מרגרינה מחוץ למקרר) – מותר.
כמובן כל זה לדעת הפוסקים שסוברים שאין בעיה לחמם בשבת מאכלים על הפלאטה. אולם דעת מרן ראש הישיבה נר"ו (במבוא למשנה ברורה – איש מצליח חלק ג') שבהנחת מאפה ישירות על הפלאטה יש איסור "מחזי כמבשל", ויש להניחו על גבי הפסק.
מאת: פלוני | תאריך: י״א בתמוז ה׳תשע״ד – יולי 9, 2014
מצד העוגה שממשיכה להיאפות – נראה לי שאין חשש, מפני שגם בלי האפיה הזו הרי היא נאכלת לכל העולם, ונחשב שהגיעה כבר לגמר אפייתה ובישולה, ואין בישול אחר בישול בדבר יבש.
אולם מצד המילוי הנוזלי – אמנם לדעת מרן הג"ע יוסף זצ"ל (ביביע אומר חלק ז' סימן מ"ב) הולכים אחר רוב התבשיל שהוא יבש. אך דעת מורנו הרב הגאון רבי משה לוי זצ"ל להחמיר בזה, וכן דעת מרן ראש הישיבה נר"ו.