
הוצאת בורג כדי לפטור טוסטר מטבילה
שאלות נוספות בנושאהיה כתוב כאן שאם מפרק את הטוסטר ומרכיבו מחדש זה נפטר מטבילה, השאלה שלי היא אם זה רק אם מפרק את המכשיר לגמרי, או גם אם מוציא רק בורג אחד, כי מצד אחד כשהבורג בחוץ א"א להשתמש בו, ומצד שני כיון שהמכשיר לא מפורק לגמרי, לא צריך אומנות בשביל להחזיר את הבורג.
הרב רזיאל כהן
פירוק בורג אחד (עד שלא ניתן להשתמש בכלי) והרכבתו מחדש – אני מסתפק אם הוא נקרא פירוק וחיבור מעשה אומן, ומסתבר שהדבר תלוי במחלוקת המג”א והט”ז (המובאת במשנ”ב סי’ שי”ג בשעה”צ אות ל”ב) אם הברגה בשבת אסורה מן התורה או מדרבנן.
ומכל מקום בשעת הדחק נראה לסמוך גם על פירוק כזה, בצירוף דעת הראשונים שגם פירוק כשאינו מעשה אומן מבטל הכלי מטומאתו [וה”ה שא”צ טבילה], ובצירוף סברת חכמי זמננו (המצויינים בהליכות עולם ח”ז) שפוטרים מכשירי חשמל מטבילה.
אך צריך להקפיד מאוד שיהיה הפירוק והחיבור הנ”ל בדבר המעמיד את הכלי (ע’ להרמ”א ביו”ד סי’ ק”כ ס”ז), אבל פירוק בורג צדדי, ועדיין אפשר להכניס בכלי אוכל, אינו מועיל לענ”ד כלל. ושלא כרב גדול אחד שליט”א שמורה לרבים (ברדיו) שמספיק לחתוך את התקע היצוק של הטוסטר ולהחליפו בתקע הברגה. ולעניות דעתי אין לסמוך על הוראה זו.